Хвороба брудних рук. Як уберегтися від ротавірусної інфекції

1328 0
Захворювання може розповсюджуватися через іграшки дитячі, меблі, одяг, при вживанні інфікованих продуктів харчування, води.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Адміністрація низки львівських навчальних закладів розсилає батькам школярів рекомендації про те, як запобігти ротавірусній інфекції. Напередодні в учнів ліцею №81 імені Петра Сагайдачного виявили спалах, зокрема підтвердили два випадки ротавірусного антериту. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш.

«П’ятеро дітей віком 7, 10 та 16 років були госпіталізовані, у двох із них діагноз підтвердили. Надалі про спалахи офіційної інформації немає», – каже вона.

Читайте також: Кількість хворих у модульному містечку на Сихові знову зросла

За словами епідеміологині Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Анни Костів, ротавірусна інфекція – це захворювання з групи кишкових інфекцій, збудником якої є ротавірус людини. Чутливість до нього дуже висока серед всіх воквих груп, але найчастіше хворіють діти від 1 до 4 років. 

«Загалом хворіють навіть маленькі діти дуже маленькі, 6-місячного віку, а також люди похилого віку. Джерелом збудника інфекції є хворий, який виділяє вірус з фекаліями. Небезпечники є ті особи, в яких ця інфекція протікає без клінічних проявів. Водночас під час контакту із хворим може заразитися від 8 до 70% людей. Механізм передачі збудника – фекально-оральний», – додає Анна Косів у коментарі Tvoemisto.tv.

Фахівчиня додає, що захворювання може розповсюджуватися через іграшки дитячі, меблі, одяг, при вживанні інфікованих продуктів харчування, води. Так, вона наголошує, що іграшки, приміром, мають бути з таких матеріалів, які можна було би помити та прозінфікувати. Для вірусів тут підходять спиртовмісні засоби, де вміст етилого спирту становить 70%. 

Читайте також: Через сміття у Львові може спалахнути кишкова інфекція

Симптоми, характерні для цієї інфекції – нудота, блювання, проноси, підвищення термератури. Захворювання різко починається, а інкубаційний період від моменту зараження до гострих проявів триває від кількох годин і до 2-5 діб. Щоби запобігти захворюванню, треба привчати дітей до гігієни рук, а також дбати про чистоту приміщень, поверхонь, предметів догляду за дітьми, вживати кип’ячену воду або бутильовану, ретельно мити овочі, фрукти, зелень. Водночас найефективніший метод – це вакцинація. Щепити дітей можна від 6 до 32 тижнів від народження. Така вакцинація не є обов’язковою, але надійним методом захисту. 

Нагадаємо, 5 березня стало відомо, що з модульного містечка у Львові на Сихові до інфекційної лікарні госпіталізували 11 людей. Всього захворіло 32 особи, з них – 21 дитина до 17 років. Це модульне містечко для переселенців відкрили відкрили на Сихові на початку лютого цього року. Туди переселяли людей із інших модульних містечок, що розташовані у Львові. Загалом тут можуть проживати 1400 осіб.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!