На правах реклами

Ідеальна усмішка: хто такі ортодонти і коли потрібно до них звертатись

15144 0
Часто люди соромляться своєї усмішки. Причиною цього може стати неправильний прикус або ж нерівні зуби, які дуже часто з фізіологічних недоліків ризикують перетворитись в психологічні проблеми і комплекси. Пропонуємо ознайомитися з тим, хто такий ортодонт та що таке ортодонтія, - як перший крок до ідеальної усмішки.

Чи відомо Вам, хто такий ортодонт і чим він займається? Якщо ні, це означає, що Вам пощастило, і Ви є щасливим володарем рівних зубів і красивої посмішки від природи. Однак, багатьом людям, які страждають від порушень прикусу і потребують виправлення розміщення зубів, відомо про сферу діяльності цього лікаря не з чуток.

Ортодонтія – це вузька спеціальність в стоматології, яка вивчає причини формування неправильного прикусу та неправильного розміщення зубів та займається виправленням і попередженням аномалій розташування зубів і порушень прикусу.

Чим займається ортодонт?

Більшість людей впевнені, що всіх лікарів, які займаються усуненням проблем із зубами та яснами, слід називати стоматологами, однак це дещо помилкова думка. Ортодонт – це вузькоспеціалізований лікар-стоматолог, основним напрямком діяльності якого є усунення проблем, пов’язаних із неправильним формуванням прикусу та розміщенням зубів. Він здатний не тільки вирівняти зубний ряд і зробити нашу посмішку красивою та привабливою, але й запобігти розвитку низки захворювань, які можуть бути викликані порушеннями прикусу.

До лікаря-ортодонта зазвичай звертаються для усунення наступних патологій:

Патологія прикусу;

порушення жувальної функції;

неправильне розміщення/прорізування зубів;

дефекти зубного ряду;

біль в скронево-нижньощелеповому суглобі;

Ортодонтичне лікування передбачає усунення вроджених, спадкових і набутих дефектів. Лікар-ортодонт спочатку проводить ретельну діагностику, після чого ознайомлює пацієнта з індивідуальним планом лікування.

Лікар-ортодонт може запропонувати один або декілька варіантів лікування. Однак, перш, ніж розпочинати будь-яке лікування, лікар повинен вияснити причину Вашої патології та детально опрацювати всі її складові. Для цього перед лікуванням проводиться діагностика, яка включає в себе:

аналіз рентген-знімків зубних рядів (ортопантомографія або панорамний знімок),

бокового знімка голови (телерентгенографія),

 вимірювання моделей зубних рядів (для цього лікар зніме Вам відбитки зубних рядів),

 фотографування зубів та лиця.

Зверніть увагу: якщо лікар одразу після консультації пропонує установити Вам чи Вашій дитині будь-який ортодонтичний апарат, попередньо не провівши діагностики, найвірогідніше таке лікування буде неефективним, а іноді й шкідливим для Вашого здоров’я.

Заключним етапом будуть профілактичні заходи, спрямовані на запобігання повторного розвитку і прогресування порушень прикусу та аномалій зубного ряду.

В якому віці рекомендується перша консультація лікаря-ортодонта?

Перший раз привести дитину на консультацію до лікаря-ортодонта рекомендується у віці 5 років. Саме в цей період у дітей відбувається зміна молочних зубів постійними, тому огляд лікаря допоможе вчасно звернути увагу на патології, що розвиваються. І хоча малюкам не можна встановлювати незнімні брекети, ортодонт має можливість відкорегувати наявний дефект знімними апаратами (в народі “пластинками”) або трейнерами, що буде не менш ефективним.

Кому необхідне ортодонтичне лікування?

Існує поширена думка, що пацієнтами ортодонта зазвичай стають тільки в підлітковому або дитячому віці, проте практика показує, що його клієнтами нерідко стають і дорослі люди. До головних недоліків виправлення прикусу в дорослих відноситься сам факт необхідності носити брекети.

Найбільш сприятливим періодом для лікування в ортодонта вважається період активного росту щелепно-лицьової частини скелета (12-16 років). В старшому віці корекція прикусу також можлива, однак для цього буде потрібно трохи більше часу.

Як стають ортодонтами?

Отримати спеціальність ортодонта набагато складніше, ніж може здатися на перший погляд. Для цього недостатньо буде закінчити медичний ВУЗ і отримати відповідний диплом. Молодому спеціалісту також буде потрібно пройти інтернатуру та ординатуру. Після цього лікар-початківець зазвичай проходить спеціальні післядипломні курси, що допомагають йому більш детально вивчити всі деталі професії та відточити необхідні для роботи навички. У сумі післядипломне навчання ортодонта зазвичай триває близько 1 року. В Україні таку тривалість післядипломних курсів (1 рік) мають лише нейрохірурги та ортодонти.

Ось декілька варіантів пошуку лікаря-ортодонта:

по-перше: Українська Асоціація Ортодонтів.  Назва говорить сама за себе, найкращі осередки ортодонтії України доступні, та готові до співпраці;
по-друге: пошукайте в мережі Internet. Зараз чимало людей залишають відгуки, діляться враженнями, позитивними та негативними. Це допоможе зрозуміти з чим Ви маєте справу;

Перевірений варіант – це онлайн-проект «Ортодонт і Я». Це незалежний інформаційний проект, метою якого є ознайомити потенційних пацієнтів із основами ортодонтичного лікування, виховати у пацієнта розуміння необхідності проходження даного виду лікування, допомогти знайти лікаря-ортодонта у своєму регіоні та багато іншого.

На сайті проекту http://ortodontiya.com/ у Вас буде змога дізнатись багато корисної інформації у сфері ортодонтії. «Ортодонт і Я» – проект, який познайомить Вас з кваліфікованими лікарями-ортодонтами України. А головне, проект стане для Вас надійним партнером та другом від початку Вашого ортодонтичного лікування до його завершення.
по-третє: порадьтесь з друзями, поцікавтесь у знайомих. Можливо хтось із них уже носив брекет-систему і зможе порадити Вам досвідченого лікаря. До того ж у Вас буде можливість одразу поглянути на результат роботи ортодонта і оцінити його.

Після того, як Ви зібрали інформацію про фахівців у галузі ортодонтії слід перейти до «польових досліджень».

Запишіться на огляд до кількох лікарів-ортодонтів (ціна одного огляду становить близько 200-300 гривень, але водночас він може бути безкоштовним, якщо лікування у лікаря продовжити). А далі вже спостерігайте за ситуацією.

Важливо: Ставтесь з пересторогою до тих лікарів, які розповідаючи про позитивні наслідки лікування, забувають згадувати про його мінуси, про труднощі, які можуть виникнути в процесі. Також пам’ятайте, що ортодонт може запропонувати Вам самостійно обрати ту брекет-систему, яка б була прийнятною за ціною, замість того, а також може рекомендувати брекет-систему, з якою він впевнений у процесі лікування та його результатах.
Не бійтеся ставити питання. Попросіть ортодонта показати його клінічні випадки. Переглянувши фото із зубами попередніх пацієнтів «до» і «після» лікування Ви зможете сміливіше говорити про його кваліфікацію. Але не забудьте поцікавитись, чи траплялись у нього випадки невдалого лікування і якими були причини невдач. Лікар, можливо, не розкаже всієї правди, але його реакція на питання розповість Вам набагато більше і Ви перевірите, чи чесний він з пацієнтами.
Зверніть увагу на те, чи приємно Вам (Вашій дитині) спілкуватися з цим ортодонтом. Позаяк курс лікування може тривати більше року, Вам доведеться відвідати чимало консультацій, а тому налагодження емоційного зв’язку на самому початку важлива річ.
Порада: обирайте одного-єдиного ортодонта, з яким Ви будете працювати навіть тоді, якщо він вирішить покинути клініку, де Ви лікуєтесь. Це важливо, адже скільки лікарів, стільки і поглядів на лікування, а вибір єдиної методики корекції зубів пришвидшить Ваше лікування.

Більше 80% населення планети потребують ортодонтичного лікування, проте багато хто не розуміє його важливості. Тим не менш, рівні зуби – це не тільки запорука гарної посмішки, але й показник здоров’я ротової порожнини і всього організму. 

Матеріал вийшов за підтримки проекту  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!