Іконостас із церкви-пам'ятки в Кугаєві тимчасово перенесуть у Шевченківський Гай

1570 0
Демонтаж та перенесення цінностей має відбутися найближчим часом.
Фото Тараса Бабенчука

Фото Тараса Бабенчука

У церкві Богоявлення Господнього XVII ст., що у селі Кугаїв Пустомитівського району, яка є пам’яткою архітектури національного значення, демонтують та перенесуть давній іконостас на тимчасове зберігання. Про це повідомляє Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА.

Читайте також: Вона може просто не вистояти

Департамент розпочав процедуру створення відповідної комісії і скеровує листи відповідним відомствам. У них йдеться, що через аварійність споруди та в процесі підготовки до реставрації, що демонтаж цінностей має відбутися найближчим часом.

За словами начальника управління охорони об’єктів культурної спадщини Василя Петрика, департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, на пропозицію обласного осередку Українського товариства охорони пам'яток історії та культури і фахівців галузі, розпочав процедуру створення комісії та переговори з Музеєм народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького у Львові, аби передати цінності храму в Кугаєві на тимчасове зберігання.

«Дерев’яна церква в Кугаєві – це пам'ятка архітектури національного значення (охоронний № 475/1.2). Цього року фінансування для неї закладене в обласну програму охорони культурної спадщини. На конкурс з виготовлення проєктно-кошторисної документації подався єдиний виконавець, і, на жаль, терміни її виготовлення не дотримані на кілька тижнів. Водночас, у процесі підготовки до реставрації та зважаючи на аварійність споруди вважаємо за необхідне ініціювати створення відповідної комісії та передати іконостас на тимчасове зберігання у скансен «Шевченківський Гай», – каже Василь Петрик.

За його словами, відповідного листа уже скерували музею та всім необхідним органам.

Нагадаємо, церкву у Кугаєві громадськими зусиллями і пожертвами рятують вже майже 10 років. Зараз у церкві є багато проблем. Найбільша – це дах.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!