Політична реклама

Інновації та постійна співпраця. Марта Романяк про розвиток ІТ у Львові та плани в парламенті

4376 0
Марта Романяк майже два роки очолює управління інформаційних технологій ЛМР, а зараз на позачергових виборах до парламенту партія «Голос» її висунула кандидаткою у 116 окрузі Львова. В інтерв’ю Tvoemisto.tv вона розповіла, які проблеми вирішуватиме у Верховній Раді, як має працювати «Держава на долоні у людини» та що дає Львову ІТ.
Марта Романяк / Фейсбук

Марта Романяк / Фейсбук

Чому вирішили балотуватися до Верховної ради?

Мене завжди приваблювало робити речі, які створюють комфорт і спрощують життя великій кількості людей. Саме це мене підштовхнуло піти працювати до міської ради. Працюючи в ІТ-сфері, я бачила, як інновації змінюють життя людей на краще. Я була свідком того, як інші країни замовляють послуги у наших компаній для того, щоб їхні міста ставали зручнішими, комфортнішими, прозорішими. І в один момент подумала, що можемо усе це робити й у Львові.

А чому це досі не працює так у нас, як за кордоном? Мабуть, у тому числі через проблеми у правовій сфері. Ви за освітою юристка, чи не логічніше було б виправити юридичну складову цієї проблеми?

Зараз ми можемо робити речі, які реально запровадити у Львові. Перевага нашого міста у тому, що воно готове до змін і є відкритим до таких змін. Львів став першим містом, де запрацював «Кабінет мешканця», у нас добре працюють ЦНАПи і Гаряча лінія міста. У нас багато ІТ-компаній, які готові співпрацювати. Головною проблемою залишається те, що на впровадження будь-яких змін потрібні гроші, які не завжди міста готові платити.

Ідеї зміни оподаткування, введення IV групи для ФОПів, які працюють в ІТ - Ви це маєте на увазі, коли говорите про необхідність захисту тих, хто працює в цій сфері?

Так. ІТ зараз на третьому місці по експорту і приносить шалені податки до державної казни, тому цю галузь намагаються зберегти. ІТ-спільнота готова до поступового підвищення податків, а зміни стосуються скоріше запровадження чітких і прозорих правил, що важливо для будь-якого бізнесу.

Прийнято вважати, що міська рада — це команда «Самопомочі». Натомість ви балотуєтеся від «Голосу», а однією з ваших конкуренток на окрузі є Ірина Подоляк. Як так сталося?

Я справді радію, що на цих виборах люди дійсно мають вибір — не кращого з гірших, а серед достойних кандидатів. Так, у міській раді працює переважно команда партії Андрія Садового. Але ми розвіяли міф, що для успішної роботи в Ратуші потрібно обов’язково бути її частиною — можна просто бути відповідальною спеціалісткою, яка хоче працювати на благо громади.

Чи є вже в міській раді розмови про те, хто займе ваше місце в разі перемоги у виборах? Хвилюєтеся за людей, які лишаються в управлінні?

Мені дуже важливо, хто очолить управління, якщо я переможу. За два роки наше управління запустило низку якісних проєктів, почало тісніше працювати з мешканцями. Важливо продовжити справи, які ми вже почали, наприклад, «Портал мешканця». Зі свого боку, я готова консультувати і допомагати, якщо буде потреба.

Як ви ставитеся до ідеї президента Володимира Зеленського «Держава у смартфоні»?

Поки що, крім назви, ніхто не отримав інструменту, як це має працювати. Звичайно, йдеться і про електронний уряд, і про онлайн-послуги, які надає держава. Коли ми говоримо про ІТ у цьому випадку, то маємо на увазі не просто код, а говоримо про боротьбу з корупцією, прозорість, привабливий інвестиційний клімат, документи в режимі онлайн тощо.

Але ми навіть електронний квиток не можемо запровадити в громадському транспорті.

Електронний квиток, як і електронний уряд, — досить нові речі для України, але вони в жодному випадку не можуть виключати один одного. Впровадження "електронного квитка", до речі, зараз вже на етапі тендерних процедур. До реалізації цього проекту залучені кошти ЄБРР, а це, відповідно, передбачає необхідність часу та обов'язкові процеси, щоб все було зроблено правильно та якісно.  

Я собі уявляю, як зранку львів’янини намагаються сісти у трамвай, паралельно у смартфоні голосуючи за якусь пропозицію парламенту чи президента. Для мене «Держава в смартфоні» чи, як кажуть в партії  «Голос» «держава на долоні у людини» — це забезпечення і побутових речей. Коли це все починає працювати на людину, а не створювати додаткові проблеми.

ІТ повинно бути в усіх сферах життя. В усіх країнах є посада СTO (Chief technology officer) — головного ІТ-фахівця держави. У «Голосу» є ідея створити комітет ІТ та інновацій, який буде регулювати усі сфери життя країни. Інновації часто впливають на інфраструктуру, тож коли ми говоримо про зростання онлайн-послуг та ІТ-рішення, паралельно має змінюватись і інфраструктура.

Як будете працювати на окрузі в разі перемоги? Адже там до вас звертатимуться не лише щодо ІТ.

Мені важливо, щоб округ розвивався, тому налагоджуватиму співпрацю з депутатами міської ради, які тут працюють. Я готова до співпраці з усіма, окрім проросійських партій.

Які три основні завдання ви для себе бачите у Верховній Раді?

Планую працювати в комітеті інформатизації та зв’язку — усього, що стосується онлайн-послуг, інновацій в інфраструктурі, оскільки це моя спеціалізація. Крім того, підтримуватиму законодавчі ініціативи «Голосу», наприклад, повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також продовження судової та освітньої реформ.

ІТ активно розвивається у Львові. Наприклад, на Сихові планується будівництво ІТ Парку, а це нові офіси, робочі місця, покращення інфраструктури. Чи передбачається таке на окрузі, де ви зараз балотуєтеся?

Власне, одним із завдань нашої команди є справедливий розподіл бюджетів не лише між містами, а й у межах самих міст — між районами. Під час спілкування з мешканцями округу мені здалося, що він недолюблений, і мені важливо це змінити, щоб тут розвивалася інтелектуальна праця, а не лише забудови. Шевченківський і Залізничний райони — відомі в минулому інженерні райони, і зараз тут розміщуються багато ІТ-компаній. А я люблю казати, що наші ІТ-шні гени — це якраз інженерні гени.

На зустрічах з жителями округу ми часто спілкуємось про забудови. І тут важливо розуміти, що забудова має бути вигідною і для мешканця, і для забудовника — лише тоді інфраструктура буде розвиватись. Ми маємо розуміти, де і як має відбуватись будівництво, щоб жителям районів було комфортно там жити. Це теж стосується громадських просторів та закладів культури. У Білогорщі я бачила, як відбудовується Народний дім, і мене вразило, як люди вкладають свій час та кошти, щоб створити комфорт у мікрорайоні, де вони живуть.

Цього ж ви намагатиметесь досягнути, зокрема, через співпрацю з міськими депутатами?

Я вважаю, що ми всі працюємо за для розвитку міста, тому тут конкуренція та власні амбіції тут зовсім не потрібні. Ми всі працюємо для того, щоб Львів став успішним.

Фото Богдана Ємця та з Фейсбук-сторінки Марти Романяк

Розмовляв Сергій Смірнов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!