Instagram — тиха гавань Зеленського. Як соцмережі вплинули на нову Верховну Раду. Дослідження

2601 0
Facebook — для критики, Instagram — для позитиву.
Фото: REUTERS / Gleb Garanich

Фото: REUTERS / Gleb Garanich

ГО «Інтерньюз — Україна» представила дослідження про те, як соцмережі вплинули на нову Верховну Раду, що сьогодні, 29 серпня, розпочала свою роботу.

Найбільше уваги у проаналізованих соцмережах — Facebook, Instagram та VK — отримали Володимир Зеленський і його партія «Слуга народу». Користувачі VK постили вчетверо більше про «Слугу народу», аніж про «Європейську Солідарність» Петра Порошенка.

Натомість, незважаючи на те, що офіційні сторінки ЄС та «Опозиційної платформи – за життя» вийшли у топ на Facebook, користувацька активність виявилась іншою. Дописи про ОП та ЄС набрали 27% та 9% реакцій користувачів Facebook відповідно. Водночас для «Слуги народу» цей показник сягнув 61% всіх постів про партію. У Facebook партія Зеленського мала удвічі більше згадок, ніж 4 інші партії у всіх постах разом (17 945 супроти 9 519 відповідно). В Instagram цей показник більш ніж подвійний.

Соцмережа для позитиву

Instagram залишається тихою гаванню для Володимира Зеленського, кажуть дослідники. «Слуга народу» має велику кількість акаунтів та профілів, що працюють на її репутацію, численні фан-клуби, акаунти, присвячені «Кварталу 95», його учасникам та іншим проєктам (комедійне шоу «Ліга сміху»).

«По суті, популярність "Слуги народу" тримається на авторитеті Зеленського серед українських інстаграмерів. Хештеги зі згадкою "Зе" все ще використовували для просування його партії», — ідеться в підсумках дослідження.

Читайте також: Сьогодні — перше засідання нової ВРУ. Хто представляє Львівщину у Парламенті

Власний авторитет лідера допоміг також партії Святослава Вакарчука «Голос».

«Instagram став історією успіху для партії Святослава Вакарчука. "Голос" спромігся мобілізувати авдиторію перед виборами, завоювавши 13% її уваги (у порівнянні з 5% у минулому дослідженні). Варто зазначити, що «Голос» отримав найбільшу кількість позитивних реакцій (75,5%) — майже на 10% більше, аніж «Слуга народу», — зазначають дослідники.

В Instagram позитивні емоції переважили негативні у постах про усі партії, за винятком «Європейської Солідарності» (49% негативних та 29% позитивних постів). Навіть «Опозиційна платформа», попри найменшу видимість у цій соцмережі, здобула 52% позитивних Instagram-реакцій (23% — негативних).

Більше негативу

Водночас користувачі Facebook часто критикують призначенців Володимира Зеленського та «Зе-депутатів» за «непотизм» і брак досвіду. Негативом також просякнуті пости з такими популярними у Facebook хештегами, як #яклоун, #зебіли.

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми

У Facebook негативна риторика досі переважає над позитивною стосовно усіх партій, за винятком «Батьківщини». Негативні пости становлять 53% проти 10% позитивних.

Динаміка не змінилась

У перший тиждень після виборів 21 липня рекордно високі результати «Слуги народу» спричинили швидку появу постів та реакцій у Facebook. Найбільш популярний допис (8 900 вподобань та 8 100 поширень) про цю партію атакував Зеленського за те, що він не спромігся допомогти українській делегації в ПАРЄ.

«Європейська Солідарність» (5 200 вподобань та 60 000 поширень на допис) була другою найбільш обговорюваною партією, однак у негативному сенсі. Інші пости про партії були критичними та обнадійливими водночас. Український Facebook залишився консолідованим у своїй реакції щодо «Опозиційної Платформи», хоча найбільш популярний пост набрав менше ніж 1 тис. вподобань.

Читайте також: Усе про програми партій в один клік. Експертний аналіз

Дослідження провели аналітична компанія Singularex та ГО «Iнтерньюз — Україна» у трьох популярних соціальних мережах: Facebook, Instagram та VK на основі топових лідерів думок, найпопулярніших постів, внутрішніх та зовнішніх джерел, а також хештегів. У період з 17 червня по 14 липня 2019 року проаналізовано 31 147 політичних постів у Facebook, 11 258 політичних постів у VK, 31 223 постів із політичними хештегами в Instagram. Також досліджено майже 400 найпопулярніших постів у Facebook та VK про парламент і топ-5 партій. У період з 22 по 28 вивчались дані з 200 тисяч профілів Facebook, 1 004 139 профілів VK.

Дослідження виконане у межах ініціативи ГО «Інтерньюз — Україна» за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!