Інтервал між двома щепленнями від Covid-19 збільшили до трьох місяців

1337 0
Наразі на Львівщині вакцинувалися лише 60% працівників ковідних медустанов.
Фото: Центр легеневого здоров

Фото: Центр легеневого здоров'я

Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями препаратом CoviShield із 28 днів до 90 днів. Про це повідомив головний санітарний лікар України Олег Ляшко.

Читайте також: У Львові утворюються довгі черги на ПЛР-тест. У чому причина

Те, щоб збільшити термін між вакцинацією, почали обговорювати після того, як 6 березня у журналі The Lancet оприлюднили інформацію про ефективність однодозної схеми вакцинації з введенням другої, ревакцинальної дози, через 12 тижнів.

Раніше за проміжними результатами чотирьох досліджень, проведених у Бразилії, Південній Африці та Великобританії, уряд Великобританії прийняв політику відтермінування другої дози вакцини до 12 тижнів після введення першої дози.

За словами головного санітарного лікаря, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0% з 22 по 90 день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Щеплення з більшим інтервалом давало ефективність 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

У МОЗ кажуть, що збільшити інтервалами між дозами вакцини рекомендували також уряди Канади, Німеччини, Франції.

За словами Олега Ляшка, це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал у межах 4-12 тижнів.

Читайте також: Чи готові львівські поліклініки приймати хворих на Covid-19. Фото. Відео

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти Covid-19 вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. З 1 березня можливі залишки вакцини від коронавірусу дозволили використовувати для щеплення громадських діячів, аби популяризувати імунізацію.

10 березня Львівський обласний центр громадського здоров'я запустив електронну форму для реєстрації публічних осіб на щеплення залишками вакцини від коронавірусу. Також платформа є на сайті департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації.  

Станом на учора, з 4 тисяч медичних працівників, які працюють у ковідних лікарнях області, першу дозу вакцини отримали 2 300 осіб. Це в середньому становить лише 60% працівників медустанов.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!