Інтервал руху – 7 хвилин. Якою буде нова транспортна мережа у Львові і коли її впровадять

5773 0
У Львові планують докупити електронні табло, щоби інформувати містян про графік руху громадського транспорту.

У Львові напрацюють нову транспортну мережу, аби оптимізувати витрати міста на перевезення, а також, щоб у пасажирів була можливість безкоштовно пересідати з одного виду транспорту на інший. За нею інтервал руху має бути не більше, ніж 7-10 хвилин. Про це під час дискусії на Тvoemisto.tv повідомив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

«Нова транспортна мережа передбачає малі інтервали руху між маршрутами – до семи хвилин. Людина має знати, що чекати на громадський транспорт потрібно не довше, ніж 7 хвилин. У бюджеті міста передбачили кошти на нові табло, які показуватимуть розклад руху громадського транспорту. Основний критерій нової мережі  маршрути мають бути короткими, прямими і щоб не було дублювання», – зазначив він.

Читайте також: Львів готується до тестування е-квитка. Що зміниться для пасажирів

Олег Забарило додає, що нову мережу напрацьовуватимуть для того, аби коректно працював е-квиток, зокрема, щоб пасажир мав можливість пересісти впродовж 40 хвилин з одного виду громадського транспорту на інший безкоштовно. Також нова мережа має прибрати дублюючі маршрути. Це дасть можливість оптимізувати оплату за послугу. А ще регулярність руху транспорту, на його думку, має покращити міську мобільність, привабити тих пасажирів, які переважно використовують приватний транспорт для руху по місту.

Запровадити таку міжнародну систему планують у другому півріччі 2022. Розроблятимуть мережу за грантові кошти у співпраці із німецьким товариством GIZ. Розробкою займатиметься місжнародна компанія Oresund. Олег Забарило додає, що систему напрацьовуватимуть, аналізуючи валідації після впровадження е-квитка та розуміючи пасажиропотоки.

Експерт проєкту UUPTP, компанія EGIS Ігор Могила пояснив, чому важливо оптимізувати транспортну мережу: 

«Зараз пасжир платить за кожну поїздку, тому кожен зацікавлений, щоби від його дому був прямий маршрут до пунктів призначення  робота, відпочинок, ринок. У системі електронного квитка при безкоштовній пересадці зникає оплта за разову поїздку, буде оплата за факт переміщення. Одна чи дві пересадки для пасажира будуть допустимі. Чекати на один прямий маршрут треба пів години, та вигідніше буде скористатись двома маршрутами, кожен з яких курсує з інтервалом у 5-7 хвилин. Це – основна причина оптимізації мережі. Якщо зберегти наявну систему маршрутів, то загальна кількість кілометрів, за які місту доведеться оплачувати перевізникам, є надто великою і нераціональною».

Додамо, що з запровадженням е-квитка зміниться підхід до фінансування усього громадського транспорту. Дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 розраховували за показниками, які надавали ці підприємства. Після запровадження е-квитка місто оплачуватиме роботу перевізників. Її розраховуватимуть за кілометр наданої послуги,  вартості кілометра роботи автобуса (велика місткість – 48 грн/км; середня місткість – 29 грн/км), трамвая (82 грн/км) і тролейбуса (72 грн/км). Тож оплата буде не за кількість пасажирів, а за кілометр роботи.

Нагадаємо, із 13 січня 2022 року у Львівській ОТГ мав би запрацювати електронний квиток для проїзду мешканців, зміни стосуватимуться переважно пільговиків.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!