Львів може залишитися без першого в Україні індустріального парку

4132 0
15-го листопада представники Генпрокуратури України та оперативники Національної поліції шукали у міськраді оригінали документів, на підставі яких чиновники уклали договір купівлі-продажу ділянки, що нібито завдав державі збитків в особливо великих розмірах. Йдеться про продаж земельної ділянки під індустріальний парк на території промислової зони «Рясне-2» (вул. Шевченка) за 52 мільйони гривень. Обшуки проводили в управлінні інвестицій Львівської міської ради.
ілюстрація: www.youtube.com

ілюстрація: www.youtube.com

Позиція Генеральної прокуратури

Службові особи Львівської міськради продали земельну ділянку майже на 90 млн гривень дешевше за її нормативно-грошову оцінку, що є кримінальним правопорушенням. Про зловживання таким чином службовим становищем львівськими чиновниками свідчить досудове розслідування, що провели Генеральна прокуратура України за оперативного супроводження Департаменту захисту економіки Національної поліції України, – повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

У той же день Генпрокурор Юрій Луценко зазначив на своїй Facebook-сторінці, що вартість ділянки мала би бути понад 97 млн грн. «У вересні 2015-го року Львівською міською радою одному з суб'єктів господарювання було надано в оренду земельну ділянку площею 23 га, нормативно-грошова оцінка якої склала 140 млн гривень. Вже через 3 місяці (у грудні того ж року) землю за особистим підписом голови міськради продали за ціною 52 млн. грн., що на 88 млн. грн. менше її оцінки. Слідчі дії тривають.

Щоб залучити інвестора і законно заохотити його меншою ціною на землю, треба було винести на розгляд міськради пропозицію знизити ціну. Бо саме міськрада, а не Садовий може змінити своє ж рішення від 25-го грудня 2014-го року про базову середню ціну метра квадратного землі у місті величиною 423 грн (текст ухвали – за посиланням, – ред.) Відштовхуючись від неї, з урахуванням площі відчуженої землі (23 га), її вартість мала б бути понад 97 млн грн», – написав Юрій Луценко.

Позиція Львівської міської ради

У день обшуку Гелена Пайонкевич, начальниця юридичного управління ЛМР, повідомила: «Місто є відкритим до співпраці і всі документи, з якими хочуть ознайомитися правоохоронні органи, будуть невідкладно їм надані».

Як зазначила у коментарі Tvoemisto.tv начальниця управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Ольга Сивак, офіційних звинувачень від прокуратури наразі не отримали. За її словами, закон (йдеться про Закон України «Про оцінку земель», – ред.)не забороняє продавати землю за експертною оцінкою, і така оцінка може бути нижчою від нормативно-грошової.

«Експертну оцінку може зробити тільки установа, яка має спеціальну ліцензію, – додала Ольга Сивак. –  Її робила українська фірма. До того ж, інша ліцензована фірма робила рецензію, яка підтверджувала ціну. У нас є ці оцінки. Вони були оприлюднені для депутатів. Це не була таємниця. Рішення не приймалося одноосібно.

Читайте також: У Львові збудують індустріальний парк: інвестори, можливості

Усі дії, які робила міська рада щодо цієї ділянки, ухвалювалися на сесії. Зокрема, ми маємо три ухвали. Першою депутати затвердили голландську компанію «СТР» як переможця після інвестиційного конкурсу. Другою ухвалою ми передали цю землю в оренду (також було затверджено на сесії міської ради). Остання ухвала передбачала затвердження договору купівлі-продажу (відкрито обговорено і проголосовано на сесії ЛМР). Усі ці рішення були прийняті колегіально. Депутати ЛМР знають про цю ситуацію».

Якою може бути реакція інвестора

За словами Ольги Сивак, 15-го листопада інвестору передали повідомлення про ситуацію, що склалася.

«Чекаємо на його реакцію. Чесно кажучи, я не знаю, як ми йому будемо усе це пояснювати. Це може бути судова тяганина на роки. Ми до цього готові. Однак, після цього всього, не знаємо, як продовжуватиметься наша співпраця з інвестором. Готові до найгіршого: що він закриє проект, і в Україні не буде жодного індустріального парку», – додала вона.

Читайте також: Яким буде індустріальний парк у Львові. Відео

Нагадаємо, 20-го вересня 2012-го року Львівська міськрада затвердила концепцію створення індустріального парку у «Рясному-2». 10-го червня 2015-го року стало відомо, що індустріальний парк у Львові – перший в Україні – зголосилася будувати голландська фірма «СТР» ,котра зареєструвалася у Львові під назвою ТзОВ «Сіті. Парк. Львів». Індустріальний парк, згідно з проектом, матиме 24 гектари, які інвестор зможе забудувати торгово-виробничими площами.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!