Політична реклама

Іпотека стане ще доступнішою

1505 0
Уряд вніс зміни в порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженого постановою Кабінету міністрів № 343 від 25 квітня 2012 року.

Відповідне рішення затверджене на засіданні уряду в середу постановою № 598, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Так, змінами планується підвищити частку, яку може становити платіж по кредиту, в сукупному доході сім'ї з 40 до 50%.

Також передбачена можливість зменшення розміру першого внеску в разі надання додаткової застави за кредитним договором у відповідності з внутрішніми правилами банку.

Крім того, тепер позичальник може укладати договори поруки не тільки з кожним дієздатним членом сім'ї, який проживає разом з позичальником, а також з іншими поручителями і надавати додаткову заставу за кредитним договором.

Згідно з внесеними змінами, часткова компенсація відсотків надається позичальникам, якщо щомісячний платіж по кредитному договору не перевищує 50% сукупного середньомісячного доходу сім'ї. Сума часткової компенсації в щомісячний платіж не включається.

При цьому сума, яка залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не менше одного прожиткового мінімуму на позичальника і кожного члена його сім'ї, на якого розраховувалася часткова компенсація відсотків.

До того ж, урядовою постановою виключені вимоги щодо верхньої межі доходів позичальника та членів його сім'ї для отримання часткової компенсації відсотків, а також щорічне подання декларації про доходи сім'ї до органів податкової служби.

Згідно з внесеними змінами, нормативна площа житла до 1 січня 2013 року визначається, виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків - не більше 94 кв. метрів.

Для населених пунктів, розташованих на відстані від 5 до 15 кілометрів від меж Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%.

Для населених пунктів, розташованих в п'ятикілометровій зоні від меж Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла визначається в розмірі, встановленому для цих міст.

Метою прийняття акта є вдосконалення шляхів вирішення житлової проблеми населення шляхом державного іпотечного кредитування житлового будівництва та реалізації соціальних ініціатив президента щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Очікується, що пропоновані зміни дозволять залучити до участі в програмі широке коло громадян і розширити перелік квартир, які можуть бути придбані за цією програмою.

Джерело: ЕП 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!