Історія канадійки, яка волонтерить в Україні, та чому військовому довелося їхати в тамбурі. Підсумки доби

1300 0
Нині 15 листопада та 265 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: Суспільне

Фото ілюстративне: Суспільне

Ситуація на фронті. Президент України Володимир Зеленський 14 листопада приїхав у звільнений від російських окупантів Херсон. Він подякував українській армії, народу за звільнення Херсона, а також НАТО та іншим союзникам за підтримку України у війні проти рф. «Ми йдемо вперед. Ми готові до миру, миру для всієї нашої країни», – зазначив він.

Як повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, українські захисники уже звільнили на Луганщині 12 населених пунктів: «Просування йде непросто, кожен метр Луганщини дається дуже важко. Час був у росіян підготуватися і звезти велику кількість мобілізованих…».

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, російські наступальні операції в Донецькій області посиляться в найближчі тижні, оскільки туди прибудуть додаткові мобілізовані військові, а також сили, виведені із західної частини Херсонської області. Натомість Збройні сили України мають скористатися помилкою президента володимира путіна, який «підганяє» свої війська вести наступальні дії.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів на: Новоселівське Луганської області; Білогорівку, Бахмут, Бахмутське, Времівку, Красногорівку, Мар’їнку, Новокалинове, Новомихайлівку, Первомайське – Донецької.

Підтверджено ураження підрозділів ворога в Мілуватці Луганської області – там  знищено штаб підрозділу окупаційних військ. Відомо про 30 загиблих та більш як 20 поранених росіян.

На цю ж тему: Литва передала Україні новий пакет військової допомоги. Що до нього увійшло. Пакет включає 12 бронетранспортерів, 2 БТР та боєприпаси.

А також: 10 кроків до справжнього миру в Україні. Під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу очільник МЗС України Дмитро Кулеба перелічив найважливіші моменти, які гарантують, що і Україна, і ЄС вистоять у цю воєнну зиму.

Акцент дня: «Бісить, що місця за кордоном зайняті львів'янами», – Устя Стефанчук.

У перші години повномасштабного вторгнення вона, живучи в Канаді, вирішила приїхати в Україну. Відтоді її життя позбавлене сну і спокою, але, попри постійні поїздки на передову та численні втрати, все ж таки легше, аніж перебування за океаном.

Чому вона знаходить спокій лише тут, чи справді на війні всі найкращі, як українці користають з програм для біженців та підтримки за кордоном, чому в Канаді тепер не найкращий час для українських питань – Tvoemisto.tv розповіла канадійка українського походження, колекціонерка  і волонтерка.

Цитата дня: «Думаю, що ця війна – це таке оголення правди про нас самих, про Україну, частина якої не тільки для мене, а й для багатьох моїх співвітчизників була terra incognita тривалий час, до 2014-го року, та й після того. Тому, гадаю, це дуже добре.

Я вірю в прозорість, чисту сторінку, якусь tabula rasa, з якої далі треба щось вибудовувати. І мені подобається те, що ми дізнаємося про себе справжніх. Мені здається це цілющим».

Ключові події:

1. Верховна рада продовжить воєнний стан до 19 лютого наступного року, – нардеп. Воєнний стан і мобілізацію в Україні оголосили з 24 лютого і після того вже декілька разів продовжували. Востаннє Верховна Рада продовжила їх ще на 90 днів у серпні. За попереднім рішенням їхній термін дії триває до 21 листопада;

2. «Укрзалізниця» відреагувала на індицент з військовим, якому довелося їхати в тамбурі через «поганий запах». За словами керівника пасажирського напрямку УЗ Олександра Перцовського, ретельно перевіривши ситуацію, переглянувши відео з камери спостереження у потязі, зʼясувалося, що словесна перепалка трапилась між пасажирами ще до того, як провідниця підійшла перевіряти квитки. Навпаки, коли працівники помітили військового вже у тамбурі – кілька разів зупинялись та пропонували місця у вагоні 1-го класу;

3. До кінця дня опаленням у Львові обіцяють забезпечити 85% будинків. «Хочу наголосити, що тепло ми подали до будинків. Далі необхідно щоб голови ОСББ, ЖБК, управляючих компаній взяли тепло – відкрили засувку і тепло зайшло в будинок», – зазначила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк;

4. У Львові з'явилася нова керівниця управління охорони здоров’я. Його очолила – Марта Матюшко, яка працює у цьому управлінні з 2003 року;

5. Навесні у центрі Києва зацвітуть 125 тисяч тюльпанів, які подарували Нідерланди. Загалом у місті висадили 5 сортів тюльпанів різного кольору.

Тиждень у Львові: Дискусія, комедії та вистави. Куди піти у Львові на тижні. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій у місті.

Читайте також: Як пройде День Гідності та Свободи у Києві. Програма заходів. Теза цьогорічного відзначення звучить як «Революція Гідності – це перший переможний бій цієї війни».

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!