Історія львівських вулиць онлайн. Де подивитись

8578 0
Відтепер львів’яни мають можливість більше дізнатися про попередні назви вулиць, на яких живуть.

Онлайн-проект «База назв вулиць Львова» запустив Центр міської історії. Як зазначають ініціатори проекту, його публічна презентація відбудеться в середині травня, а зараз усіх запрошують до його тестування.

«Про що нам говорять назви вулиць? Яка інформація прихована за кожною із них і чим цікаве для нас це перейменування? Аналізуючи попередні назви вулиць, можна «реконструювати» історію міста, побачити його як нашарування різних символів і значень, перетинання різних ідеологій та культур», – наголошують в Центрі міської історії.

Читайте також: Як перейменовували вулиці Львова. 3 цікаві історії

Львів із його складною багатоетнічною історією є прикладом цьому: його центральна вулиця – проспект Свободи – лише за період Другої світової війни переіменовувалася 5 разів.

У рамках проекту «Бази назв вулиць Львова» наприкінці березня у Львові провели двохгодинний перформанс «Біографії вулиць», під час якого перехожі мали можливість ознайомитись з історією переіменування центральної вулиці міста від кінця XVIII ст. і до нашого часу. Тринадцять волонтерів тримали в руках таблички з історичними назвами проспекту та розповідали перехожим про кожне переіменування. Перформанс став першою публічною презентацією цієї бази і мав на меті привернути увагу як до самого проекту, так і до процесу перейменування вулиць загалом.

Читайте також: Перейменування вулиць Львова: як це було і є

Як зазначають організатори, подібні акції, але у трохи іншому форматі планується проводити і на інших вулицях Львова.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!