Історія польської волонтерки, що їздить на фронт, та ранкові вибухи в Києві. Підсумки доби

1011 0
Нині 14 грудня та 294 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото умовне: Укрінформ

Фото умовне: Укрінформ

Повітряна тривога – Ранкові вибухи в Києві. Сигнал небезпеки на Львівщині учора пролунав о 14:41, відбій о 15:53. До Білорусі прилетіли три МіГ-31К вкс рф, які можуть нести гіперзвукові аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинжал».

Вранці мер Києва Віталій Кличко повідомив про вибухи в Шевченківському районі столиці. «Служби слідують на місце. Детальніше – згодом».

Згодом Кличко додав, що у середу вранці українська ППО збила 10 ворожих дронів-камікадзе Shahed.

Перед цим голова Київської ОВА Олексій Кулеба розповів про роботу ППО в області: «Працює ППО. Важливо зараз перебувати в укриттях та безпечних місцях».

Близько 6 години ранку 14 грудня у трьох областях – Київській, Вінницькій, Житомирській – оголошено повітряну тривогу.

Ситуація на фронті: Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба припустив, що російські війська можуть спробувати поновити масштабний наступ на Україну у січні-лютому 2023 року.

«Я думаю, що російська здатність здійснювати великий наступ, можливо, буде відновлена десь наприкінці січня-лютого – але це те, що вони намагаються зробити і чому ми намагаємося запобігти. Тобто я не кажу, що це точно відбудеться. Але в найкращому випадку, враховуючи мобілізацію, призов, який вони оголосили, підготовку нових призовників та пересування їхніх важких озброєнь по країні – вони однозначно зберігають надії на те, що вони зможуть пробити нашу оборону і просунутися глибше в Україну», – каже він.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про домовленість щодо виведення важкого озброєння із Запорізької АЕС, окупованої російськими військами.

«Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета – захистити Запоріжжя. Найближчі тижні будуть вирішальними», – зазначив він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Гряниківку Харківської області, Новоселівське, Червонопопівку, Серебрянське і Білогорівку – Луганської та Білогорівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівку, Невельське, Мар’їнку, Побєду і Новомихайлівку – Донецької.

В ніч на 13 грудня, в районі Новоайдару Луганської області, знищено понад 15 військових рф. В Запорізькій області втрати ворога – до 100 поранених, ліквідовано склад боєприпасів.

У звʼязку зі значною кількістю поранених, окупаційна влада передала під потреби військових лікарні у Ювілейне Луганської області та в Луганську.

Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ уразили 2 пункти управління та 4 райони зосередження особового складу противника.

Читайте також: російський депутат з «медаллю» від пушиліна має 11 квартир у Києві. Він є уродженцем Маріуполя;

Благодійність для ЗСУ: Львівські волонтери планують за день зібрати 1 мільйон грн на безпілотник. «Валькірія» призначена для моніторингу повітряної розвідки, відеоспостереження та корегування артилерійського вогню вдень та вночі.

Акцент дня: «Бійців з окупованих територій навколішках не проводжають». Історія польської волонтерки. Ольга Соляр народилась і виросла в Польщі. З 2014 року волонтерить для ЗСУ. Етнографиня і перекладачка за фахом, вона доправляє нашим хлопцям на передову автівки, одяг, оптику, засоби зв’язку. Називає себе радикальною і дратується через тих, що не переймаються війною, бо, на її думку, ця війна стосується не лише Європи, а й цілого світу.

Тvoemisto.tv запитало Ольгу Соляр про те, чому вона їздить на передову, що мотивує її допомагати українській армії і від чого, навпаки, опускаються руки.

Цитата дня: «Дотичність до війни повинна бути в кожної людини. Не має значення, чи ви постійно збираєте допомогу, купуєте необхідні речі, чи раз на місяць плетете маскувальні сітки – це все допомога. А якщо не маєте часу, можна переказувати кошти на військо.

Пригадую, як іще в 2014 році ми зупинилися в одному селі на Волині. Старенька бабуся передала хлопцям часник у торбі. Бідкалася, що хотіла би передати щось інше, чогось більше, але не має. Я тоді аж розплакалася. Ще одна бабуся в’язала військовим шкарпетки. Це все приклади того, що кожен із нас може, мусить щось зробити для нашої перемоги. Якби не зусилля маси людей, то москалі вже давно були б на заході України. Тож зупинятися ми не маємо права!»

Ключові події:

1. Енергосистема України стабілізується, ‒ Міненергетики. До енергомережі України підключили дев’ятий енергоблок-тисячник Енергоатома, який зазнав пошкоджень внаслідок масованого ракетного удару 23 листопада.

Разом з тим, Києву не вистачає понад 30% обсягів споживання електрики. «Київ живе у нових графіках відключень, колеги з мереж тестують їх. Світла наче стає потроху більше, а годин з можливими відключеннями має бути менше. Але все не настільки добре, як деякі зазначають – обмеження на місто лишається значним, більше ніж третина споживання», – пояснив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко;

На цю ж тему: США відправили першу партію енергетичного обладнання Україні на суму 13 млн дол. Обладнання відправили з військової бази США.

А також: Євросоюз закупить для України 30 мільйонів світлодіодних лампочок. Це допоможе зекономити на виробництві електрики;

2. Відновлення статусу ядерної держави підтримують 53% українців. Опитування. За 10 років цей показник зріс удвічі;

3. На кордоні з Польщею через снігопад знову утворилися затори. До пунктів пропуску «Краківець» та «Шегині» ускладнений рух транспорту;

На цю ж тему: У Львові відновили рух трамваїв. Через обледеніння контактної мережі тролейбуси ще не курсували.

4. Стало відомо, коли школярі Львівщини підуть на зимові канікули. Здебільшого, учні відпочиватимуть із кінця грудня до середини січня;

5. Вітрини Львова почали прикрашати до свят. Добірка атмосферних фото. 

Tvoemisto.tv зібрало у підбірку фото з локацій, де нині вже прикрасили вітрини різдвяними декораціями, та пропонує переглянути, як змінюється місто напередодні свят;

А також: У Бучі на Київщині встановили ялинку. Для прикрашання використали торішню ялинку і прикраси. Ілюмінацію не включатимуть – економлять електрику.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!