Історія Софійки, якій потрібна допомога, та чи справді росіяни виходять з Херсону. Підсумки доби

1127 0
Нині 10 листопада та 260 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 13:01, відбій – о 14:28. Була загроза запуску ракет зі стратегічної авіації з білорусі.

Ситуація на фронті: Новий командувач окупаційними військами в Україні Сергій Суровікін заявив, що на Херсонщині рф перекидає війська на лівий берег Дніпра, тобто залишає Херсон. «Маневр військ буде здійснено в найближчі терміни», – сказав він. Зазначається, що міністр оборони рф сергій шойгу погодився з цією пропозицією: «Приступайте до відведення військ».

Проте, як заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, Україна не побачила ознак того, що росія залишає Херсон без бою: «Україна звільняє території, спираючись на дані розвідки, а не зрежисовані телевізійні заяви».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що робити висновки щодо Херсону слід пізніше, з огляду розвитку подій, проте нагадав, що Україна вже не раз змушувала росіян залишити зайняті території.

Разом з тим, учора вечором стало відомо, що українські захисники звільнили села Правдине й Калинівське у Херсонській області.  Офіційно інформації про це ще немає, однак відео з українськими військовими з Правдиного й Калинівського публікували українські Telegram-канали.

Окрім того, президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача Українина, якому обговорив звільнення України від окупантів. Також було заслухано інформацію про захист державного кордону України та підготовку війська до зимового періоду;

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів на Новоселівське і Макіївку Луганської області та Соледар, Кліщіївку, Майорськ, Яковлівку, Андріївку, Білогорівку, Веселе, Невельське, Первомайське і Новомихайлівку – Донецької.

Авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали ударів по трьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Також уражено 4 позиції засобів ППО, склад боєприпасів та інші важливі військові об’єкти окупантів.

На цю ж тему: Росія випустила по Україні вже понад 400 іранських дронів, більшість – знищили. Українська ППО постійно підвищує відсоток збивання цих БпЛА.

Допомога ЗСУ: Снайперські гвинтівки та дрони для військових. Що потрібно сьогодні для нашої перемоги. Tvoemisto.tv підготувало підбірку ініціатив від організацій, фондів чи просто небайдужих;

А також: У Львові відбудеться благодійний концерт задля покупки високоточного дрона.

Акцент дня: Уві сні вона не дихає. Історія Софійки, якій потрібна допомога. У п’ятирічної Софійки Бондар – синдром Ундіни. Вона третя в Україні дитина з таким рідкісним діагнозом. Під час сну дівчинка не може самостійно дихати, але їй можна допомогти.

Щоби Софійка могла уночі спати, їй потрібен новий апарат штучної вентиляції легень. Збірку оголосив благодійний фонд «Із янголом на плечі». Загалом потрібно зібрати 500 тисяч гривень. 

Читайте також: У Львові та за кордоном презентують мистецький аукціон на підтримку постраждалих від війни. Основна мета – зібрати кошти на підтримку студентів Львівської національної академії мистецтв, що прибули з зони бойових дій, а також постраждалим від війни жінкам.

Ключові події:

1. «Актуальний, відображає нашу дійсність». Львів’янка 22 роки поспіль пише радіодиктант.

«Цього року мене запросили писати радіодиктант у Львові в «Домі Франка». Окрім мене, ще було кілька людей, зокрема молодий чоловік, журналіст, який писав вперше, а я писала 22 раз. Минулорічний диктант мав свої певні складнощі, а цей – цікавий, актуальний, відображав нашу дійсність, те, що ми зараз бачимо та відчуваємо. Називався диктант «Твій дім», – пояснила у коментарі Tvoemisto.tv вона;

На цю ж темуМені завжди хотілося, щоб моя мова була просто мовою і мене не питали, чи я зі Львова. Поет Остап Сливинський у День української писемності та мови рефлексує, який відзначають 9 листопада, чому важливо не сприймати мову як політичну декларацію, громадянський акт, виклик, претензію, манірність, провокацію чи докір;

2. В Україні планують скоротити кількість міністерств. Президент і Кабмін погодили нову структуру уряду 8 листопада;

3. 17 країн ЄС відправили в Україну 500 електрогенераторів. 20 жовтня Україна попросила ЄС і НАТО допомогти з енергетичним обладнанням після ударів рф;

4. На Львівщині розповсюджується пандемічний штам грипу. Станом на 8 листопада РНК цього вірусу виявили у пробах від 40 мешканців області методом ПЛР. Хворі перебувають як у стаціонарі, так і на амбулаторному лікуванні;

5. У Львові відновлюють вхід до храму Іоана Золотоустого. Роботи планують завершити до кінця місяця;

А також: Міськрада Львова подає до суду на підприємця, що зруйнував частину елементів давньої кам’яниці. Власник приміщень не лише зруйнував архітектурні елементи, а й хотів захопити частину двору загального користування;

Та: У Львівській галереї мистецтв відреагували на звинувачення щодо реставрації Золочівського замку. Роботи загалом обійшлися у понад 1 млн грн.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!