Востаннє була вдома у 2014-му. Історія вагітної багатодітної переселенки з Горлівки

2378 0
Жінка вже два тижні разом зі своїми дітьми живе у першому модульному містечку, що у Стрийському парку
Фото: Романа Каймана

Фото: Романа Каймана

На початку весни 34-річна Тетяна Ваганова разом із своїми чотирма дітьми переїхала зі Слов'янська до Львова. Тікати від ракет їй доводиться не вперше, як і народжувати дитину у новому для неї місті, поки чоловік захищає Україну. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Читайте також: Тимчасове житло для вагітних переселенок у Львові планують звести до середини липня

Наразі жінка живе у модульному містечку у Стрийському парку зі своїми дітьми. Родом вона із Горлівки, Донецької області. Востаннє вдома була у 2014 році. З початком війни жінка покинула рідне місто і до сьогодні туди не поверталася. За цей час народила чотирьох діток, вдруге вийшла заміж. Чотири роки зі сім'єю жила у модульному містечку у Кам'янське, після чого переїхали у Слов'янськ, де чоловік знайшов нову роботу. Жили, орендували квартиру, діти пішли до школи. Все було добре до 23 лютого. А вже у березні Тетяна із дітками втекла від війни. Тепер вже до Львова.

«Чоловік був на фронті, подзвонив і сказав, щоб ми бігом збирали речі і виїжджали. І ми приїхали евакуаційним потягом до Львова. Зі собою взяли мінімум речей, бо я ж уже на 7 місяці вагітності, а дітям від п’яти до тринадцяти років, чоловіка поряд нема, лише телефоном, то сильно речей не наберешся. Взяли документи, гроші і на потяг»,  —  пригадує вона.

Спочатку сім'ю посилили в одному із львівських університетів, волонтери нанесли одягу, іграшок — усього необхідного. Але через постійні спускання у підвал під час тривог, наймолодший син захворів.

«Довелось із 5-літнім Єлисеєм лягати в лікарню. Під крапельницею пролежав 5 днів. В той час інші мої троє дітей залишились у тимчасовому прихистку із волонтерами. Я щодня їм дзвонила, хвилювалась, але дівчата-волонтерки були такі добрі до моїх дітей, що я досі не можу повірити в таку людяність з боку, здавалось, геть незнайомих людей», —  розповідає жінка.

Вже два тижні, як жінка разом зі своїми дітьми — Богданом (13 років), Сніжаною (10 років) Міланою (7 років) та Єлисеєм (5), живе у першому модульному містечку, що у Стрийському парку. Діти щодня ходять на майстер-класи, організовані містом та волонтерами. 

Читайте також: У львівському парку відкрили контейнерне містечко для переселенців

За її словами, хотіла б і залишитись жити у Львові, але надто дороге житло, аби придбати. Планує, що п'яту дитину народить у Львові. Жартує, буде бандерівцем. Хоче назвати сина на честь перемоги України — Віктором, дочекатися чоловіка і вже всім разом повернутися додому. Нарешті показати дітей бабусі, яку знають лише через камеру телефону.

Нагадаємо, 6 травня у Львові відкрили друге модульне містечко — на вулиці Пулюя, неподалік Технологічного фахового коледжу лісотехнічного університету. Там встановили 120 будиночків. До кінця травня у місті відкриють і третю локацію - у Сихівському районі Львова

Також читайте репортаж Tvoemisto.tv з модульного містечка у Стрийському парку про те, звідки та як там мешкають переселенці. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!