Іудеї всього світу зустрічають Новий рік. 5 фактів про свято

2930 0
Євреї сьогодні відзначають 5776-й Новий рік. Саме стільки уже на календарі Старого Заповіту. Тисячі хасидів вважають за щастя зустріти свято в Україні, в містечку Умань на Черкащині. Адже саме тут похований засновник брацлавського (бресловського) хасидизму Раббі Нахман з Брацлава. Пропонуємо вам кілька особливостей святкування початку початку нового року в іудеїв.
фото: vsitury.com.ua, stejka.com, obozrevatel.com, news-ussr.com

фото: vsitury.com.ua, stejka.com, obozrevatel.com, news-ussr.com

1. Єврейське свято Рош Га-Шана відзначають на честь створення світу, він символізує початок нового року і завершення року, що минає. Існує переказ, що в дні Рош Га-Шана Бог відзначає в Книзі життя, яка доля очікує наступного року кожного з людей: «... кому жити і кому померти, кого чекає спокій, а кого – поневіряння, кого благополуччя, а кого – муки, кому призначена бідність, а кому – багатство». Віра в те, що Бог бажає всім добра і благополуччя, перетворює цей день на свято.

2. У цей час євреї мають проаналізувати свої вчинки за увесь попередній рік і підготуватися до року, що починається. Розмірковуючи про майбутнє, євреї просять миру, злагоди, здоров’я. Звук шофара (баранячий ріг) закликає: «Прокиньтеся ті, хто дрімає, хто витрачає відпущені роки безглуздо. Огляньте душі свої і добрими зробіть справи ваші».

3. Рош Га-Шана святкують протягом двох днів, 1-го і 2-го числа єврейського місяця тишрей. Це свято в Ізраїлі відзначають усі. Цього дня дарують один одному подарунки, надсилають вітання тим, хто далеко. Сім’я збирається за столом, який прикрашають традиційні святкові страви. Звичайно, будь-яка людина хоче, щоб рік, що починається, був для неї хорошим, «солодким». Тому цього дня на стіл подають багато страв, які символізують побажання «повного», щасливого року.

4. Залежно від місцевих традицій страви можуть бути різними, але майже всюди в єврейських сім’ях подають: рибу – символ родючості; голову (баранячу або рибну) – щоб бути «на чолі», а не в хвості; моркву кружечками – за формою і за кольором вона має нагадувати золоті монети, багатство; круглу солодку халу з родзинками – щоб рік був повним, здоровим; овочі та фрукти – на знак надії на рясний урожай; яблука і мед – шматочок яблука, вмочивши його в мед, з’їдають на початку трапези відразу після хали, «щоб рік був солодким і щасливим».

5. Сьогодні вночі паломники-хасиди в Умані почали святкувати юдейський Новий рік – Рош Га-Шана. На святкування в цьому році до Умані приїхала рекордна кількість іноземних гостей – 29490 осіб, торік паломників було трохи більше, ніж двадцять тисяч. Про це інформує СЗГ УМВС України в Черкаській області. Порядок у місті під час масових гулянь забезпечують працівники зведеного загону черкаської міліції та поліцейські Ізраїлю. Також поблизу місць масових гулянь чергують рятувальники, кінологи з собаками та вибухотехніки.

За інформацією: risu.org.ua, gazeta.lviv.ua, newsru.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!