Із «червоної» у «жовту». Чи справді у львівських лікарнях поменшало хворих

5666 0
Недотримання карантину може спричинити нову хвилю коронавірусної інфекції.
Фото: Volynnews.com

Фото: Volynnews.com

Починаючи від сьогодні, 26 квітня, Львівщина офіційно перейшла з червоної зони одразу у жовту. За словами медиків львівських лікарень, це стало можливим завдяки тому, що ситуація із коронавірусом не те, що вирівнялася, а й покращилася. Цього тижня, у порівнянні з минулим, кількість нездужих та тих, хто потрапляє в реанімації, зменшилася.

Читайте також: Львівщина перейшла у «жовту» зону карантину. Що змінюється

Якщо ще тиждень тому у Центрі легеневого здоров’я було більше 300 хворих на коронавірус пацієнтів, то станом на сьогодні їх 198. Про це Тvoemisto.tv зазначив директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак.

«Якщо порівнювати з початком минулого тижня, то дійсно ситуація щодо кількості хворих покращується в бік зменшення кількості пацієнтів, які поступають на стаціонарне лікування. Також значно поменшало й тих, хто в реанімації. Це дає привід до зміни зонування», – каже Любомир Рак.

Покращення ситуації спостерігають і у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги.

Тут зазначають, що станом на початок минулого тижня у лікарні з пневмоніями було 476 людей (ще тиждень перед тим кількість хворих сягала 509 осіб), з них у реанімації минулого тижня був 41 пацієнт. Зараз у лікарні перебуває менше 400 хворих.

«Станом на сьогодні у лікарні із пневмоніями лікування отримують 383 людей, у реанімації – 37. За добу поступили 15 людей. Ситуація з кожним тижнем покращувалася. Найгірша спостерігалася на початку квітня», – зазначили у лікарні.

Читайте також: Із наступного тижня у Львові на навчання виходять 5-11 класи

У Львівській обласній інфекційній лікарні станом на кінець позаминулого тижня і початок минулого в лікарні перебувало 220 хворих, а цього тижня – 173 хворих.

«Зараз маємо у резерві 50 стаціонарних ліжок, з них 3 ліжка у відділенні інтенсивної терапії і реанімації. Станом на сьогодні, у реанімації перебуває 7 хворих, 4 – на ШВЛ. Це у два рази менше, ніж минулого тижня», – розповідає директор інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

За його словами, цілком логічно, що державна комісія прийняла рішення про вихід Львівської області з «червоної» зони. На його думку, це без сумніву дозволить покращити економічні показники, бо почне працювати малий і середній бізнес.

Читайте також: Не тільки весело, а й безпечно. МОЗ дало рекомендації святкування Великодня

Водночас, львів'янам зовсім не варто забувати, що карантин існує, а коронавірус є дуже небезпечним, наголошує медик.

«Через покращення ситуації Львівська область різко перейшла з однієї зони в іншу. Але попереду великодні свята. Більшість християн релігійні свята відзначають гучно – забувають про носіння масок, ходять один до одного в гості. Цього зараз робити не варто. Через недотримання карантинних заходів можливий новий стрибок захворювання. Більше того, у багатьох наукових ЗМІ з’являються дані, що британський штам, який є більш агресивний, мутує і активізується», – каже Сергій Федоренко.

Директор інфекційної лікарні наголошує: інкубаційний період вірусу складає 1-14 днів, тому якщо люди на свята не будуть дотримуватися карантину, кількість хворих знову збільшуватиметься і нова хвиля неминуча.

Тvoemisto.tv намагалося дізнатись, чи правомірно Львів, який ще учора перебував у «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки, вже сьогодні опинився у «жовтій», оминувши «помаранчеву».

Як пояснив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, дане рішення переходу із однієї зони в іншу приймала державна комісія ТЕБ і НС на основі індикаторів і Львів проводив комісію за їхніми результатами.

«Якщо головний орган, який очолюс прем’є-міністр, прийняв таке рішення, очевидь, «перестрибнути» зону і відразу опинитися в іншій можливо. Розуміючи ту динаміку, яка зараз э у місті, ми таки прийняли послаблення», – каже Андрій Москаленко.

Нагадаємо, державна комісія прийняла рішення скасувати на території Львівської області обмеження червоної карантинної зони. Регіон став «жовтим» сьогодні, 26 квітня. Що змінюється читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!