Закурив і заснув. Із якими опіками найчастіше львів'яни потрапляють в опіковий центр

914 0
Куріння у нетверезому стані – одна з найпоширеніших причин, чому сюди потрапляють дорослі. А ось діти потрапляють у центр через те, що проливають на себе окріп, бульйон, каву, чай.
фото: з відкритих джерел

фото: з відкритих джерел

Щороку у Львівському опіковому центрі, що у 8-й міській лікарні, рятують приблизно 400-450 людей. Хтось просто ненароком проливає на себе окріп, а у когось мало не все тіло обпечене вогнем. Про це у метаріалі Tvoemisto.tv «Штучна шкіра та вправність рук. Як у львові рятують дітей та дорослих з опіками» розповідає Василь Савчин, завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії 8-ї міської лікарні.

Усі пацієнтки – і діти, і дорослі – потребують стаціонарної медичної допомоги і на час карантину змушені тіснитися в одному відділенні. Серед причин потрапляння пацієнтів до Центру є побутовий траваматизм, виробничі травми тощо.

«Куріння у нетверезому стані – одна з найпоширеніших причин, чому сюди потрапляють дорослі. Закурив, заснув, а полум’я обгортає спочатку постіль, потім тіло», – каже він.

Читайте також: У лікарні Львова від опіків помер 24-річний пластун, який зумів врятувати з пожежі своїх братів

Взимку, за словами Василя Савчина, було приблизно 40 випадків, коли люди, здебільшого напідпитку, обморожували кінцівки. Частині пацієнтів пальці рук чи ніг довелося ампутувати. А ось діти потрапляють у центр через те, що проливають на себе окріп, бульйон, каву, чай.

«Більшість опіків і травм у дорослих та дітей трапляються через побутовий травматизм. Серед дорослих велика група – це люди похилого віку та асоціальні чи самотні чоловіки. Наприклад, на кухні готують їсти, з необережності полум’я огортає одяг, самі не справляються з гасінням і отримують сильні опіки. А діти проливають на себе гарячі каву чи чай, які батьки залишають на краю стола або п’ють їх, тримаючи дітей на руках. Один зайвий рух – і рідина проливається», – каже Василь Савчин.

Читайте також: «Ало, що у вас трапилось». Репортаж із диспетчерської Центру екстреної медичної меддопомоги у Львові

Серед дорослих трапляються поодинокі випадки виробничих травм. Але самі постраждалі часто намагаються це не розголошувати, аби не мати проблем. Кажуть, що все сталося у побуті. 

Нагадаємо, що про те, як працює львівський Центр термічної травми та пластичної хірургії, що нового у лікуванні важких опіків та як на роботі опікового відділення позначився коронавірус, можна прочитати за посиланням

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!