На правах реклами

Із «Жигулів» у «Фольксваґен»: чому зараз вигідно продавати старе житло

5779 1
Енергозбереження та енергоощадність – нині актуальна тема для львів'ян. Та дієвих пояснень про те, наскільки важливим є думати про своє майбутнє та заощаджувати значні кошти, досі бракує. Девелопер, а також експерт Інституту Пасивного Будівництва розповіли Tvoemisto.tv про альтернативу старим нефункціональним будинкам, європейський досвід економії завдяки енергозбереженню та дієві поради для львів’ян з енергоощадності у своїх домівках.
Фото: rik-2016.pp.ua, deevay.com, minskzoo.by

Фото: rik-2016.pp.ua, deevay.com, minskzoo.by

Олексій Яцків, доцент НУ «Львівська Політехніка», експерт Інституту Пасивного Будівництва розповів, що гальмує нас на шляху до енергонезалежності та дає практичні поради, як зекономити свої кошти та правильно зберігати енергію.

Як відсутність спеціалістів з енергозбереження глобально впливає на наше життя?

«В Україні дуже багато своїх ресурсів, але про них потрібно мати деталізовані знання, має бути серйозне наукове підґрунтя. У нас цього немає. Все, що втілено в світі з питань енергозбереження – в Україні тільки починається. Чому? Ми жили в державі, в якій було багато дуже дешевих ресурсів. Були часи, коли літр бензину коштував 8 копійок, а пляшка води – 12, і тому всі проекти були енергозатратними.

У нашій державі в 3-4 разу більші затрати на енергоносії, ніж у Європі. Все було б легше, якби на початку незалежності Україна розробила серйозне наукове підґрунтя, адже в нас немає спеціалістів з питань енергоощадження, і це велика проблема. Також в Україні, у Львові теж, відсутнє сучасне обладнання та можливості самостійного його виготовляти. Але найголовніше – немає кадрів та спеціалістів», – вважає Олексій Яцків.

Від архітектури до програмування

На думку Олексія Яцківа, коли йдеться про енергозбереження та будівництво енергоощадних будинків чи утеплення та переобладнання старих, потрібно враховувати все – від архітектури до програмування. Проте в Україні головною проблемою є відсутність спеціалістів у цій галузі. І не дивно, адже про енергоощадність зараз знає мало українців. Якщо і чули, то дуже поверхнево, без конкретних порад.

До прикладу, у ВНЗ Європи є окремі спеціальності, які займаються виключно питаннями енергоощадження та сталого розвитку. В Західній Україні окремої кафедри нема, є тільки групи викладачів, які займаються розробкою нових приладів та навчанням студентів у такій галузі. «На глобальному рівні це не розглядається, а такі піонерські проекти повинні були б добре оплачуватися», – розповідає експерт.

Схожу думку висловлює Олександр Островський, співзасновник девелоперської компанії «Лев Девелопмент». «Чому Україна відстає на 20-30 років від Європи в енергозбереженні? Все дуже просто – колись опалення однієї кімнати коштувало, як горнятко кави. Люди звикли отримувати все задурно. А коли ціна стала ринковою, почали задумуватись, як же зекономити», – розповідає розробник.

На фото: Олександр Островський

Він проводить цікаву паралель між житлом та автомобілями.

Чому вигідно продати «Жигулі» та купити найпростіший «Фольксваґен»?

Простий приклад – є маленька машина, яку всі добре знають – «Жигулі». Це машина класу С, вона має мотор 1,5. На ній теж можна їздити, таких машин є багато. І бачимо, наприклад, машину «Фольксваґен Гольф». Це машина такого ж класу, що й «Жигулі», у них схожий двигун. Але «Жигулі» використовує 10-12 літрів пального, а «Фолькcваґен» – 4-5 літрів. Питання – чому так? Остання і комфортніша, і використовує менше бензину. Якщо навіть ми хочемо зробити із «Жигулів» енергоощадну машину, то потрібно замінити двигун. Тому, якщо ми говоримо про нерухомість і енергоощадність, то у Львові й Україні немає проблем з енергозбереженням в новобудовах, є проблеми в будинках, які збудовані 50-60 років тому. Якщо ми хочемо заощадити, нам потрібна тотальна заміна старого житлового фонду на новий. Ось це головне питання.

Для людини, яка живе в старому житловому фонді та має централізоване опалення, найбільшою проблемою є те, що вона не може контролювати свої кошти за комунальні послуги. Витрати на утримання цієї нерухомості стабільно високі. Перше, що рекомендує співзасновник компанії «Лев Девелопмент» – продайте старий житловий фонд, поки ще можете, і купуйте житло в новобудові.

Житло європейського стандарту: де шукати у Львові?

Зараз важко когось переконати купити нове житло, люди часто з підозрою та сумнівами ставляться до дорогих капіталовкладень. Проте завжди варто думати категоріями власного майбутнього.
До прикладу, у Львові зараз будують житловий комплекс Шатл: сучасне житло з урахуванням європейських стандартів. У цьому будинку є низка переваг, які чітко аргументують вищесказані слова.

Так виглядатиме житловий комплекс Шатл

Важливою деталлю в облаштуванні Шатлу є сонячні батареї, що забезпечують постійне освітлення житлових під'їздів абсолютно безкоштовно для мешканців. Сонячна батарея – це пристрій, який призначений для перетворення сонячного випромінювання в електроенергію. Завдяки наявності сонячних батарей можна уникнути зайвих витрат на утримання будинку. Отож, розвиток нерухомості зараз – це розвиток енергоощадності.

«В Європі нема поняття однокімнатної квартири. Для українців є нормою, коли спальня має 18 кв. м. Ми дивимося на Німеччину, Швецію, США, де середньостатистична спальня має 10 кв. м. Тому, коли людина приходить з роботи, вона обігріває одну спальню і це вдвічі дешевше. Коли ми проектуємо сучасний будинок, де площа 9 кв. м у спальні, – це нормально. Цю систему ми запозичили в Європи. Ви не будете палити газ «в космос», а зможете все регулювати самотужки», – розповідає Олександр Островський.

Макет житлового комплексу Шатл

Поради від експерта

1. Старі будинки мають величезні тепловтрати. Перша порада – ліквідувати містки втрати енергії. Для цього взимку потрібно провести термоаудит, тобто зробити діагностику.

2. Наступна порада – потрібно зробити ізоляцію, замінити вікна. Проте не варто утеплювати свої квартири популярним зараз способом – ззовні. Це зайва робота. Вона дає невеличкий ефект тільки на початку. Не може ремонтник якісно ізолювати та утеплити все, коли висить на мотузках. Туди заходить водяна пара, вона конденсує, замерзає і з часом ця ізоляція просто відлітає.

3. Найважливішим продуктом для людини є повітря, тому воно повинно бути чистим. Якщо ми перевіримо повітря ззовні і в квартирі, то тут в 10 разів гірші параметри. Кожне приміщення має вентиляцію, але вона забирає погане повітря з приміщення, і бере повітря ззовні через щілини. Через пластикові вікна цей процес погіршується. Тому, якщо ви хочете не тільки чисте повітря в домівці, але і нагрівати кімнати без тепловтрат та переплат – тоді варто придбати рекуператор. Цього буде достатньо. Рекуператор подає свіже повітря і нагріває повітря взимку, а влітку охолоджує.

4. Якщо ви  все ж наважитеся на зміну житла і захочете продати старий житловий фонд, тоді потрібно обирати новобудови, які спроектовані після 2014 року. В таких будинках враховано питання енергозбереження, на відміну від тих, які збудовані на початку 2000-их років. Не варто економити на своєму майбутньому та майбутньому ваших дітей. Думайте про перспективу життя в найкращих умовах вже від сьогодні.

ЖК "Шатл": м. Дубляни, вул. Садова

тел.: +380973940044


Читайте також:
26 Лютого, 2016 14:05
Роман Тільки встановлення індивідуальних поквартирних теплолічильників забезпечить енергозбереження . Кожний власник квартири буде вирішувати як економити на опаленні . Доки цього не буде а також повальне призначення субсидій не сприяють енергозбереженню .
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!