Je suis Грибовичі. Львів’яни закликають один одного раціонально генерувати сміття

3950 1
Після трагедії, що трапилася на Грибовицькому сміттєзвалищі у понеділок, 30 травня, місцеві мешканці перекрили до нього доступ. Тому Львів як ніколи зіштовхнувся із проблемою сортування сміття та його раціонального генерування, адже вивозити його доводиться на полігони за межі міста. Пропонуємо практичні поради, які допоможуть «зекономити» сміття в умовах, що склалися.

«Наразі нашій компанії не вдається здійснювати вивіз сміття зі Львова в повному обсязі через обставини, які склалися. Ми фізично не встигаємо забезпечити вивіз з усієї території міста. Тому просимо львів’ян, за можливості, відсортувати сміття і притримати удома те, що не має запаху і може зачекати. Ми намагаємося забирати сміття скрізь, але наразі це відбувається із затримкою»,  – повідомив Tvoemisto.tv  Юрій Демцьо, керівник відділу корпоративних клієнтів компанії «АВЕ-Львів».

Христина Пархуць, заступник директора з розвитку Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького та координаторка еко-спільноти Львова, яка здобула освіту магістра за напрямком Екологічна економіка у Едінбурзькому університеті, радить львів’янам до питання забруднення навколишнього середовища і раціонального генерування сміття ставитися егоїстично. Адже кожен дихає цим повітрям і, сортуючи сміття, дбає не лише про природу, але і про власні здоров’я і комфорт.

«Основне – сортувати сміття: папір, скло, пластик, метал. Це базове правило, адже усе це накопичується, і я, наприклад, виношу його у роздільні контейнери раз у 3-4 місяці. Тому у теперішній ситуації особливо потрібно це робити і накопичувати сміття спочатку вдома, а потім виносити, щоб не навантажувати підприємства.

Було б чудово відмовитися від пластику, я вже півроку не використовую поліетиленові кульки та пет-пляшки, а також не купую товари у пластику. Це дуже добре мені і природі. Харчові відходи, в ідеалі, треба використовувати як добриво на дачі чи городі. Зрозуміло, що не кожен має змогу це робити, тому треба змінімізувати їхнє генерування (це якраз те, що швидко псується). Також варто краще планувати споживання їжі, щоб вона не псувалася і не потрібно було її викидати.

У ситуації, що зараз склалася у Львові, проблема із вчасним вивезенням сміття є критичною на певний період, але, насправді, це шанс виробити в собі звичку менше створювати відходів та сортувати та використовувати ті, які все ж виникають. Це добре не лише для природи, але і для гаманця», – каже Христина Пархуць.

Також своїм досвідом раціонального генерування сміття ділиться у Facebook Iryna Myronova:

Нагадаємо, наразі сміття зі Львова вивозять за межі міста, зокрема,  до Мостиського сміттєзвалища та у Самбір. Але вже і на цих об’єктах починають відмовляти приймати сміття через його великі об’єми. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
24 Червня, 2016 11:40
axabnrg Як живеться Гуменецькій громаді в режимі "Сам собі господар":
[***]://decentralization.gov.ua/success/item/id/10
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!