В Україні затвердили новий регламент вирубки лісів

2567 0
Сьогодні, 26 жовтня, Кабінет Міністрів України ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, яка регламентує проведення санітарних рубок та вперше забезпечує контроль громадськості за дотриманням.
фото: ba.org.ua

фото: ba.org.ua

Про це інформує Урядовий портал.

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич зазначила, що дія нової редакції буде поширюватися на всіх лісокористувачів, а «планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть оприлюднюватися на сайтах лісгоспів та облуправлінь». Окрім того, буде розширено склад спеціальної комісії, що визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки, а саме долучатимуться представники органів місцевого самоврядування.

За словами Христини Юшкевич: «суцільні санітарні рубки заборонені у заповідниках, заказниках та національних парках; навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Також не можна вирубувати дуплясті, сухостійні, фаутні дерева для забезпечення представників фауни природним укриттям».

В інших категоріях лісів проведення суцільних санітарних рубок можливе виключно у разі крайньої необхідності з обов’язковим відновленням лісів на цих вирубках.

У новій редакції Санітарних правил у лісах України також чітко визначено правила вибіркових санітарних рубок, зокрема:

- проведення нумерації дерев, що підлягають вирубуванню;

- створення нумераційної відомості із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку;

- збереження дерев з дуплами та окремих повалених сухостійних дерев з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям та середовищем існування;

- залишення на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) неліквідної деревини обсягом не менше 30 куб. м. на один гектар.

Читайте також: В Україні учні з особливими потребами вчитимуться у звичайних школах

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!