Кабмін переглянув порядок нарахування відпускних. Що змінилося

4227 0
Відтепер порядок обчислення середньої зарплати при оплаті відпустки поширюватиметься не тільки на найманих працівників підприємств і організацій, а й на ФОПів.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Кабінет міністрів змінив порядок обчислення середньої заробітної плати, що застосовується при оплаті відпустки або компенсації за невикористані дні відпочинку. Про це йдеться у постанові уряду №1213 від 9 грудня, – повідомляє Ліга.

Що змінилося

Відтепер порядок обчислення середньої зарплати при оплаті відпустки поширюватиметься не тільки на найманих працівників підприємств і організацій, а й на фізичних осіб-підприємців, а також на найманих працівників ФОПів.

Змінений порядок стосуватиметься розрахунків відносно усіх видів відпусток, передбачених законодавством (раніше стосувався лише щорічної оплачуваної відпустки).

Читайте також: Нацбанк виставив на аукціон виведені із обігу монети. Яка стартова ціна

Також спростили підхід при підвищенні посадових окладів (скасували механізм коригування виплат).

Крім того, при розрахунках відпускних враховуватиметься зарплата, нарахована за час роботи у виборчих комісіях, винагороди, виплачені державним виконавцям, премії та інші виплати.

Як відбувається розрахунок суми відпускних

Нарахування відпускних відбувається шляхом ділення сумарного заробітку найманої особи за останні перед наданням відпустки 12 місяців (або за менший відпрацьований період, з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка), на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових чи неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на кількість календарних днів відпустки.

Читайте також: Як вижити на карантині ще місяць. Поради фінансового експерта

Які виплати раніше враховувалися при розрахунку відпускних

До внесення вищезазначених змін при розрахунку відпускних враховувалися:

  • основна заробітна плата;
  • доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; високі досягнення в праці; за умови праці; за інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та інші);
  • виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії;
  • винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років;
  • допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!