Кабмін пропонує заборонити смакові добавки в сигаретах

3246 0
Також уперше в Україні пропонують врегулювати поняття «електронна сигарета».
Фото: poradnica.com

Фото: poradnica.com

Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну)». Про це повідомляють на сайті Урядового порталу.

Відповідно до проєкту, пропонують заборонити усі смакові добавки, які роблять сигарети «смачними» та заохочують неповнолітніх та молодих людей до куріння. До заборонених речовин входять:

- додатки, що мають властивості робити дим кольоровим;

- смако-ароматичні додатки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, пакування, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак або інтенсивність диму;

- кофеїн, таурин чи інші домішки, які можуть асоціюватись з бадьорістю;

- вітаміни, які помилково можуть спровокувати думки щодо користі сигарет і смакові домішки у сигаретах.

Читайте також: В Україні створили Гарячу лінію для допомоги курцям

Також проєктом Закону запроваджують нові маркування для тютюнових виробів: графічні попередження про шкоду куріння будуть змінені на європейські та займатимуть значно більшу частину упаковки сигарет - 65%. Більше того, буде щорічна ротація медичних графічних попереджень.

Окрім тютюнових виробів, проєкт Закону запроваджує визначення трав'яного виробу для куріння. Це виріб на основі рослин, трав або фруктів, що не містить тютюну та який можна споживати через процес згоряння.

Уперше в Україні пропонують урегулювати поняття «електронна сигарета». До цього часу ці вироби з доставки нікотину залишаються поза регулюванням, а відповідно можуть вільно продаватися навіть дітям. Нещодавно CDC повідомило про 33 випадки смерті в США, які пов'язують з курінням е-сигарет (вейпів). Натомість в Україні зростає популярність електронних сигарет, зокрема і вейпу, серед молоді. За даними дослідження GYTS 2017 понад 18% школярів у віці 13-15 років споживають е-сигарети.

Читайте також: Чому розвивається рак легень та як йому запобігти

У документі дають визначення для е-сигарет відповідно до правил в ЄС: це виріб, який можна використати для споживання пари, яка містить нікотин, через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара. Це дозволить зобов’язати виробників і продавців нікотиновмісних продуктів дотримуватися правил маркування, реклами та розповсюдження, які затверджені для традиційних сигарет, а також щорічно звітувати органам державної влади про склад таких виробів.

Додамо, що проєкт розроблений у межах реалізації Рамкової Конвенції боротьби проти тютюну та на виконання Угоди про асоціацію із Європейським Союзом. Законопроект значно посилить боротьбу з курінням, заповнить прогалини в українському законодавстві, встановить вимоги до обігу електронних сигарет та новітніх тютюнових виробів в Україні


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!