Кабмін затвердив впровадження Covid-сертифікатів. Як це працюватиме

1763 0
Covid-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в «Дії». Перевірити, чи дійсний сертифікат, можна буде за QR-кодом.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Уряд ухвалив постанову щодо впровадження Covid-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від Covid-19.

Як повідомили у прессслужбі Міністерства цифрової трансформації України, документ розробляється з урахуванням міжнародних вимог – EU Digital COVID Certificate Єврокомісії. Усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Його можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі «Дія», а згодом також отримати паперовий у лікаря.

Читайте також: В Україні планують запровадити паспорт вакцинації

Covid-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в «Дії». Перевірити, чи дійсний сертифікат, можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки.

МЗС України у співпраці з МОЗ та Мінцифри проводить переговори з країнами про взаємне визнання міжнародних сертифікатів, отримує актуальну інформацію, адаптує під неї технічну частину. Після проходження технічної перевірки зі сторони ЄС відбудеться повноцінний запуск функціоналу. 

Із 1 липня Мінцифра спільно з партнерами запускає бета-тестування Covid-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали 2 дози вакцини від Covid-19 на території України. Уже близько 10 тисяч користувачів зареєструвались.

Читайте також: МОЗ створило онлайн-мапу з пунктами тестування на коронавірус

Нагадаємо, ЄС запроваджує сертифікати Covid-19, які вказуватимуть, чи людина щеплена, чи має імунітет, оскільки вона раніше була інфікована, чи нещодавно пройшла негативний тест. Система повинна бути готова до 1 липня, хоча деякі країни вже запустили сертифікати раніше. Українськикй паспорт вакцинації має бути в застосунку «Дія» мали запустити із 1 липня.

Додамо, що інформація про умови перетину кордонів може змінюватися дуже швидко, тому слід перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту для громадян України у будь-якій країні світу на інтерактивній карті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!