Каплицю зі стінописом Розена у Львові відкриють для огляду

8509 0
Каплицю на вулиці Винниченка, 30а – храм Стрітення Господнього – відкриють для огляду охочих. Про це в ефірі tvoеmisto.tv сказала начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

«Стінопис уже не замокає, там відновлено дах. Перші роботи з захисту стінопису зроблено. Каплиця передана римо-католикам. Чи буде доступна вона для людей? Думаю, буде. Може, не цілком, але мені б дуже хтілося, аби люди бачили її. Той стінопис вартий, аби його побачило якомога більше людей», – сказала Лілія Онищенко.

Церква Стрітення Господнього – колишній костел Матері Божої Громничої і монастир кармеліток босих, пам'ятка архітектури. Костел і монастир кармеліток босих зведені на землі, наданій Якубом і Теофілією з Даниловичів Собеськими. Початково будівлі були дерев'яні. Проект кам'яного костелу розроблений італійським архітектором Джованні Баттистою Джизлені у 1642 році. За зразок послужив фасад храму Санта Сусанна в Римі, архітектора Карло Мадерно.

 

Ян Генрик Розен (Jan Henryk de Rosen; 25 лютого 1891, Варшава – 22 серпня 1982, Арлінгтон, США) – польський художник напряму сецесії ХХ століття, відомий майстер сакрального живопису. Робив фрески, ескізи до вітражів, станкові картини. Працював у Львові, Відні, Перемишлі, Вашингтоні. Серед іншого, у Львові малював фески Вірменського собору.

Використано фото: travel.tochka.net, lviv.afisha-city.com.ua, active.lviv.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!