Карантин більше не потрібний? До чого насправді закликала ВООЗ

9806 0
Не варто очікувати на появу вакцини найближчих півроку, тому країни повинні використовувати наявні інструменти для прийняття «відповідного, специфічного, локального» підходу.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Низка українських медіа з посиланням на російський ресурс поширили нібито рекомендацію представниці ВООЗ, американської епидеміологині Марії Ван Керхове про те, що країни світу більше не повинні вводити карантин. Проаналізувавши першоджерело, а саме її інтерв’ю авторитетному британському виданню The Telegraph, опубліковане, до речі ще 1 серпня, з'ясувалося, що про несхвалення обмежень не йдеться. Насправді, ВООЗ заохочує локальні заходи стримування Covid-19.

Представниця ВООЗ Ван Керхове вважає, що тотальний або частковий карантин, запроваджений до кінця березня в більш ніж 100 країнах, був радше «грубим силовим заходом» для підготовки медичної інфраструктури до викликів пандемії.

Міркуючи про те, як ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через поширення коронавірусу півроку тому, коли було зареєстровано менш ніж 8000 випадків і 170 смертей, представниця організації додала, що економічна, медична та соціальна ціна локдауну була «величезною».

«Карантин не був заходом, який рекомендувала ВООЗ, але він був необхідним в низці країн, оскільки спалахи там зростали дуже швидко», – стверджувала вона. «Ми сподіваємось, що країнам не доведеться впроваджувати загальнонаціональні обмеження знову».

Читайте також: Як мутує коронавірус та чи допомагають маски. Що пишуть у світі про Covid-19

Марії Ван Керхове відверто заявила, що не варто очікувати на появу вакцини найближчих півроку, тому країни повинні використовувати наявні інструменти для прийняття «відповідного, специфічного, локального» підходу. Саме він допоможе стримати окремі спалахи інфекції.

«Темпи розвитку науки в цих умовах є надзвичайними… зараз ми маємо засоби для того, щоб стримувати передачу вірусу і врятувати багато життів», – констатувала представниця ВООЗ, згадуючи такі заходи як відслідковування соціальних контактів, масові тестування, спеціальне оснащення медичних закладів, соціальне дистанціювання та носіння масок.

«Справа не в одному заході, всі існуючі заходи потрібно використовувати разом... Причина, чому ми продовжуємо говорити, що це працює, полягає в тому, що ми бачили, як це відбувається. Ми бачили, як країни тримають ці спалахи під контролем», – заявила вона.

Читайте також: Як мутує коронавірус та чи допомагають маски. Що пишуть у світі про Covid-19

Нагадаємо, що в Україні з 3 серпня почав діяти поділ регіонів на зони відповідно до масштабів поширення коронавірусної інфекції. Львівщина наразі перебуває у «помаранчевій зоні», а Самбір віднесли до «червоної», що передбачає найсуворіші заходи.

Ще раніше, 22 травня запровадили адаптивний карантин, при якому посилення обмежувальних заходів можуть вводитись на рівні окремих регіонів.

Віталій Голіч

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!