Локдаун повертається. Які країни посилюють карантин і вводять комендантську годину

12377 0
У світі зафіксували понад 44 мільйони випадків Covid-19.
Фото: Новини Вінниці

Фото: Новини Вінниці

Протягом останніх тижнів у світі фіксують збільшення кількості хворих на коронавірус. Деякі країни посилюють карантин, але заходи не такі суворі, як під час першої хвилі захворювання. Обмеження посилюють у Франції, Німеччині, Польщі, Литві тощо. Чимало країн уже ввели комендантську годину, у деяких школярі перейшли на дистанційне навчання.  

Польща

Польська влада вирішила з 24 жовтня закрити усі ресторани і заборонити збиратися більш, ніж п'яти особам. Як заявив у п'ятницю, 23 жовтня, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, ці заходи мають допомогти уповільнити поширення коронавірусної інфекції в країні.

Попередньо ресторани та кафе закривають на два тижні, однак влада не виключає можливості продовження цього заходу. 

Значна частина обмежень зачепить дітей. Для усіх учнів від четвертого класу запроваджується онлайн-навчання. При цьому усі діти до 16 років можуть залишати домівки у проміжку між восьмою ранку та четвертою вечора лише в супроводі щонайменше одного дорослого.

Також Моравецький закликав осіб віком від 70-ти років за можливості залишатися вдома. При цьому він не виключив повномасштабного локдауну в країні, якщо вже запроваджені заходи виявляться неефективними у стримуванні інфекції. За його словами, головним завданням є уникнути перевантаження системи охорони здоров'я.

Сьогодні 28 жовтня у Польщі 18 820 нових випадків зараження коронавірусом по всій країні. Це найвищий добовий показник нових інфекцій з моменту початку епідемії.

Читайте також: У ВООЗ закликали світ готуватися до нової пандемії

Німеччина

Уряд Німеччини планує посилити карантинні заходи з наступного тижня. Згідно з новими правилами, які набудуть чинності 4 листопада і будуть діяти до кінця наступного місяця, людям дозволять зустрічатися на публіці тільки з членами своєї сім'ї і ще одним домогосподарством.

Бари, клуби, паби будуть відкриті тільки для їжі на винос, ночівля в готелях тільки з поважної причини, а кінотеатри, театри і спортивні споруди, такі як тренажерні зали і басейни, теж будуть закриті. Косметичні студії, масажні салони і тату-студії не працюватимуть протягом листопада.

Магазини залишиться відкритим, так само як і перукарні. Працюватимуть також дитячі садки та школи.

Число нових інфікованих в Німеччині зараз набагато перевищує рівні, що спостерігалися під час першого піку пандемії коронавірусу в березні і квітні. У Німеччині зареєстровано 11 409 нових випадків зараження коронавірусом за 24 години у вівторок, що є величезним сплеском в порівнянні з тим же днем минулого тижня, коли було 6 868 випадків зараження.

Франція

Від 17 жовтня в Парижі й інших великих містах Франції почала діяти комендантська година в той час, як країна намагається взяти під контроль стрімке зростання нових випадків коронавірусу.

Комендантська година, що діятиме від 21:00 до 6:00, торкнеться близько 20 мільйонів людей. Вона починає діяти після того, як медики зафіксували у Франції понад 25 тисяч нових випадків за добу – на додачу до понад 30 тисяч виявлених хворих за день до цього.

По всій країні весілля й інші святкування в громадських місцях, а також студентські вечірки заборонені, людей закликають обмежити зустрічі в приватних будинках до шести людей.

Чехія

Уряд Чехії оголосив про введення жорстких карантинних обмежень, прагнучи зупинити найшвидше зростання числа нових коронавірусних інфекцій в Європі.

Міністр охорони здоров'я Роман Примула оголосив, що магазини роздрібної торгівлі та галузі послуг будуть закриті з 6:00 четверга. Магазини з основним асортиментом залишаться відкритими. У торгових центрах залишаться відкритими лише продуктові магазини, аптеки та інші заклади, які уряд вкаже у своїй постанові. Оптові магазини також залишаться відкритими.

Уряд рекомендував роботодавцям підтримувати роботу з дому і обмежувати прямий контакт з клієнтами. Також обмежать вільне пересування людей, за винятком поїздок на роботу, по магазинах, до лікаря або для допомоги близьким. Усі обмеження будуть діяти до 3 листопада.

За словами прем'єра, якщо уряд не піде на ці заходи, система охорони здоров'я обвалиться приблизно 7-11 листопада.

Нагадаємо, на вихідних добове число заражень коронавірусом у Чехії вперше перевищило 15 тисяч.

Ірландія

Ірландія стала першою країною Європи, яка повернулася до жорсткого карантину через поширення коронавірусу. Локдаун триватиме від 21 жовтня і упродовж 6 тижнів (приблизно до 1 грудня).

Попри те, що щоденний приріст хворих в Ірландії менший, ніж в інших європейських країнах, влада все ж вирішила запобігти погіршенню ситуації.

На період дії обмежень в Ірландії скоротять кількість поїздок маршрутів громадського транспорту. Жителям країни заборонять відходити від своїх будинків далі, ніж за 5 кілометрів. Уряд підтвердив, що за поїздки, що перевищують цю відстань, передбачене покарання. Виняток становлять відвідування роботи, лікаря чи невідкладні сімейні обставини.

Читайте також: Смертність від коронавірусу в Європі зросла на 40%. Дані ВООЗ

Також забороняють проводити вечірки та інші масові заходи у приватних будинках і прибудинкових територіях.

Роздрібні магазини з товарами, які не є предметами першої необхідності, салони краси, музеї, галереї та інші установи культури закривають. Ресторани та кав’ярні працюватимуть лише на винос. До кінця року дозволяється проводити весілля, але має бути не більше 25 гостей. На похоронах – до 10 людей. Більшість виробництв залишатимуться відкритими. Школи та дитячі садочки продовжать працювати. Влада не забороняє проводити змагання з елітних видів спорту (яхтинг, кінний спорт тощо).

Іспанія

Уряд Іспанії оголосив стан тривоги для всієї країни тривалістю 15 днів, ймовірно його продовжать на наступні шість місяців, до 9 травня.

У країні діє комендантська година з 23:00 до 6:00. Збиратись можна не більше ніж у шістьох. Регіонам надають можливість обмежувати в'їзд і виїзд зі своєї території, за винятком поважних причин, але це рішення за їх керівниками.

Уряд планує продовжити всі заходи на шість місяців, включаючи комендантську годину. Основна відповідальність за вирішення проблеми лежить на президентах регіонів.

Іспанія не закриває кордони і робить виняток щодо комендантської години на Канарських островах, одній зі спільнот з найкращими епідеміологічними показниками, щоб якомога більше врятувати туризм.

Прем’єр країни заявляв, що реальна загальна кількість випадків захворювання на COVID-19 в Іспанії перевищує 3 мільйони. 22 жовтня Іспанія стала першою країною у Європі, яка зареєструвала понад мільйон заражень коронавірусом.

Італія

В Італії попри протести все ж посилили карантин. Нові обмеження почали діяти 26 жовтня триватимуть до 24 листопада.

Ресторани, бари, кафе-морозиво та кондитерські повинні закриватися 18:00 у будні дні. По неділях і в святкові дні вони будуть закриті повністю.

Харчування на винос дозволено до 24:00. Зачинені кінотеатри, театри, казино, спортзали, басейни, спа-салони.

Крім того, рекомендують не їздити в сусідні муніципалітети на громадському або приватному транспорті, за винятком підтвердженої необхідності, потреби в роботі, навчанні, за станом здоров'я.

У деяких регіонах країни діє комендантська година. В Італії протягом минулої доби – 27 жовтня зафіксували рекордний за весь час пандемії приріст інфікованих коронавірусом – майже 22 тисячі осіб.

Литва

Уряд Литви посилив карантин у низці міст після того, як в країні вперше з початку епідемії зареєстрували понад 700 заражень коронавірусом. За добу, 25 жовтня у Литві, населення якої становить близько 2,8 млн, коронавірус підтвердили у 766 осіб.

Уряд країни запровадив посилений карантин у Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді та ще деяких районах. Обмеження починають діяти від сьогодні 28 жовтня, та триватимуть щонайменш до 11 листопада.

У муніципалітетах, де запроваджується посилений карантин, обмежується заповнюваність громадського транспорту, що прямує за їхні межі – сидячі місця можна займати з відстанню не менше метра від інших пасажирів.

У громадському просторі заборонено збиратися групами більше 5 осіб, за винятком членів родини. З іншими перехожими потрібно тримати 2-метрову дистанцію.

У бюджетних установах працівники повністю або частково перейдуть на дистанційну роботу. Магазинам дозволено одночасно впускати не більше 1 людини на квадратний метр площі. Відвідини родичів у стаціонарах лікарень забороняються, окрім невиліковно хворих пацієнтів, дітей та породіль. 

Релігійним організаціям рекомендують організувати діяльність так, щоб уникати скупчень вірян, або тимчасово відмовитися від зібрань.

Австрія

З 25 жовтня карантин посилили у Австрії. Починаючи з неділі, 25 жовтня, у барах та ресторанах збиратися можна компаніями не більше 6, а на відкритих майданчиках – не більше 12 осіб. Всередині закладів клієнтів можна обслуговувати тільки за столиками.

Правило «не більше 6» діятиме у всіх громадських просторах, парках спортзалах. Маски залишаються обов’язковими у всіх громадських місцях.

Також обов’язково тримати дистанцію з іншими щонайменш в один метр. Культурні заходи дозволені, але місця для учасників повинні бути тільки сидячі. Масові заходи поки не забороняють – до 1000 осіб у приміщеннях і до 1500 надворі. При цьому для усіх подій за участі більше 250 осіб необхідний дозвіл.

Регіональна влада має право запровадити жорсткіші обмеження, якщо вважатиме за необхідне.

Протягом останніх кількох днів в країні з населенням близько 8,8 млн осіб майже щоденно реєстрували рекордні показники заражень – майже 4 тисячі за добу. 

Данія

Данія посилила обмеження на масові зібрання, знизивши дозволену кількість людей з 50 до 10 – але з винятками. Обмеження про 10 учасників не буде поширюватися на робочі зібрання, які компанії вважають необхідними. Під виняток потрапляють також заходи для дітей та молоді віком до 21 року, які проводяться під егідою асоціацій та організацій. Серед них - тренування та змагання у командних видах спорту. Дорослим участь у таких заходах дозволена лише у необхідній кількості – як тренерам, суддям тощо, але батьків на матчі не допускатимуть.

Нові обмеження запроваджуються щонайменш на наступні чотири тижні.

Окрім цього, запроваджується масковий режим у громадських місцях та заборона на продаж алкоголю після 22:00. Вимога про масковий режим почне діяти з 29 жовтня, а обмеження на продаж алкоголю – діє від 26 жовтня, і залишаться чинними щонайменш до 2 січня 2021 року.

24-25 жовтня у Данії з населенням близько 5,8 млн приріст заражень вперше за час епідемії наблизився до 2000 нових хворих за добу.

Хорватія

В Хорватії з понеділка 26 жовтня і впродовж наступних 14 днів, заборонені всі публічні зібрання за участі понад 50 людей. На весіллях, а також на похоронах можуть бути присутніми до 30 осіб, а на приватних зборах – не більше 15 осіб.

Весілля можна проводити до опівночі, а інші події – до 22 годин. Заборонено відвідувати спортивні заходи.

Продаж алкоголю також заборонений з опівночі до 6:00.

Минулого тижня Хорватія повідомила про 1424 випадків зараження за добу.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv підготувало репортаж із Covid-відділення та реанімації Центру легеневого здоров’я у Львові, про те що там відбувається і як працюють медики. 

За матеріалами Європейської правди, Радіо Свобода


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!