Католицькі єпископи у США закликають підтримати українців через загрозу вторгнення РФ

1120 0
За вісім років війни, яку розпочала Росія, Україна втратила значну частину територій, загинуло понад 14 тисяч людей, серед яких – діти.

Українські католицькі єпископи у США закликають до підтримки та солідарності з українцями через нарощування російських військ на кордонах із Україною. Так, зокрема митрополит Української греко-католицької церкви, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк пише про це у себе на Фейсбуку.

«Протягом різдвяного часу Росія розмістила понад 100,000 своїх військових на кордонах з Україною – молодою демократичною державою, що саме здійснює непросте паломництво до свободи і гідності після років тоталітаризму, що жорстоко знищив 15 мільйонів людей на українських землях. Сьогодні весь світ спостерігає і запитує: як можна карати війною незалежну державу за її бажання свободи слова, совісті, розвитку громадянського суспільства, відповідального урядування та інших свобод? Невже той факт, що український народ прагне жити згідно зі своєю Богом даною гідністю, може бути загрозою для сучасних іродів, що жадають влади і панування? Це питання життя і смерті, адже ностальгія за втраченою імперією призводить до масових вбивств і безмірних страждань в Україні», – каже він.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт про загрозу з боку Росії

За вісім років війни, яку розпочала Росія, Україна втратила значну частину територій, загинуло понад 14 тисяч людей, серед яких – діти, 1,5 мільйони людей були змушені покинути свої домівки і переселитися у інші частини України, сотні тисяч живуть безпосередньо біля лінії зіткнення під постійними обстрілами, мільйони страждають від посттравматичного шоку. Уже тепер в Україні нараховують близько 400 тисяч ветеранів російської війни, і є тисячі тих, хто втратив рідних і близьких.

«Скільки це ще триватиме? Скільки ще буде розбитих сімей, знедолених вдів і сиріт, згорьованих батьків і матерів, бабусь і дідусів? Скільки ще буде зруйнованих церков, мечетей і синагіг, шкіл і лікарень, мостів і доріг, будинків і квартир, заводів і летовищ? Ще скільки мільйонів людей в Україні збідніють, втратять роботу і домівки і будуть змушені тікати зі своєї країни? Як довго кримінальні угруповання, керовані агресором, бездумно спустошуватимуть і плюндруватимуть? Скільки ще підступних кібератак, що паралізують цілу країну? Ще скільки триватиме знущання над волелюбним народом та як довго терористи катуватимуть захоплених заручників? Коли це припиниться?!», – додає він.

Владика Борис Гудзяк наголошує, що війна в Україні реальна. Вона вбиває, калічить і знищує щодня. Якщо російське вторгнення посилиться, то воно принесе мільйони біженців, ще більше вбитих і поранених, ще більше сліз і болю. Водночас він закликає молитися за мир та справедливість в Україні і підтримувати країну, оскільки вона переживає глибоку гуманітарну кризу.

«Бог є Господом історії і Чоловіколюбцем. Його благодать перемінює найчерствіші серця. На Україну жорстоко напали, захопили її територію, травмували її суспільство. Нехай Бог наверне серця тих, хто чинить насильство. Господь дивом визволив народи Радянського Союзу, який розпався без кровопролитних воєн. Нехай Бог оберігає Україну та її людей від лиха», – зазначає він у зверненні.

Додамо, що пожертви можна скласти за посиланням.

Нагадаємо, у Женеві відбулася зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Сергія Лаврова, що проходила через нарощування російських військ на кордонах з Україною. Наступного тижня США дадуть письмову відповідь на ультиматуми Кремля, які попередньо обговорять із союзниками та партнерами. Детальніше читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!