Кібербезпека бізнесу: чому та як захистити компанію від хакерів

2667 0
Важливо оцінювати ризики, щоб запобігти фінансовій втраті компанії.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Кібербезпека – нова реальність, яку розуміють ще не всі українські компанії. Поки власники бізнесів налаштовуються, хакери ламають системи і забирають найцінніше, тим самим завдають значних фінансових втрат. Як можна цьому запобігти і навіть випередити, говорили на тематичному бізнес-сніданку у Львові, який організовувала Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз».

Читайте також: Слідчу львівської поліції підозрюють у «зливі» персональних даних

Зі слів СЕО компанії UnderDefense Назара Тимошика, Україна – це країна хакерів.

«Зловмисник добирається до середини, зламує систему і шукає те, що може бути цінним, щось намацальне про бренд. Схема виглядає так, що він викрадає дані, шифрує IP-адрес, і тоді ти платиш гроші, щоб відновити роботу за два дні, або ти не платиш, але все-таки витрачаєш купу грошей на відновлення», – пояснює експерт.

Для того, щоб уникнути таких ситуацій, і для безпеки бізнесу, і для особистої безпеки, найперше слід оцінити ризики. Розуміючи це, можна буде правильно їх контролювати, і запобігти фінансовій втраті.

ІТ-експерт Назар Тимошик також радить не застосовувати власні персональні дані там, де цього не потрібно робити. Наприклад, на різні заходи чи події реєструватися під несправжнім ім’ям. Так системі складніше вас запам’ятати. Крім того, якщо у вас кілька сайтів, для входу на них безпечніше використовувати неоднакові паролі. Для цього існують спеціальні додатки.

Компаніям треба перебудовуватися у внутрішніх процесах, ставати цифровими, і обов’язково вкладати у кібербезпеку. Як кажуть учасники сніданку, сьогодні це стає необхідністю.

Щодо правового регулювання кіберзлочинів в Україні, наразі закон про кібербезпеку, прийнятий у 2018 році, працює здебільшого декларативно, аналізує адвокатка Софія Тодеренчук. Проте захистити клієнта у багатьох аспектах можливо, якщо вчасно заявити про проблему. Власники бізнесів повинні виділяти час для превентивних заходів, проводити навчання для своїх працівників, встановлювати програмне забезпечення, не стягувати файли із сумнівних джерел, створювати резервні копії і т.д.

«У юристів, які обслуговують вашу компанію, має бути своєрідна «червона» кнопка. У випадку кібератаки, обшуків, перевірок важливо, щоб ви могли скористатися такою кнопкою і кількома кліками згенерувати юристів, які б могли приїхати і надати кваліфіковану допомогу. Часто клієнти звертаються після двох чи трьох місяців, коли до того намагалися щось зробити самостійно», – каже адвоката.

З юридичної практики, кібератаки ефективніше виявляти упродовж тижня, тоді відреагувати на них в правовому полі і захистити клієнта буде значно легше.

«Можна боятися телекомоператорів і казати, що вони про нас все знають, а можна думати, яким чином використовувати всі ці інструменти. Можна виключити телефони і повернутися до початку минулого століття і абсолютно не йти в цей світ, а можна думати, як в цьому світі, сучасному і цифровому, бути конкурентним і намагатися розвивати свої компанії та ставати глобальними. Тільки особистий розвиток і розвиток своїх команд дозволить українському бізнесу вистояти», – підсумовує організатор бізнес-сніданку, партнер юридичної компанії «Ейч.Ді.Партнерз» Володимир Глащенков.

Трянсляцію бізнес-сніданку можна переглянути на Tvoemisto.tv

Юлія Осим

Партнерська публікація

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!