Кіберполіція попереджає про вірус в оновленні програми CCleaner

2642 1
Користувачам радять тимчасово не використовувати цю програму.
Фото: politeka.net

Фото: politeka.net

За даними департаменту кіберполіції України  повідомлення про зараження одного з оновлень популярної програми «CCleaner», яку створено для допомоги користувачам при здійсненні планового технічного обслуговування своїх систем, надійшло від одного з підрозділів компанії «Cisco».

У поліції вказують, що версія програми «CCleaner» з шкідливим завантаженням (5.33), була випущена у період з 15 серпня до 12 вересня 2017 року. Ця версія підписана, використовуючи дійсний цифровий сертифікат, який був випущений компанією-розробником «Symantec Piriform Ltd». Тому користувачі під час завантаження оновлень були впевненні у надійності джерела.

Наразі немає остаточної інформації щодо того, чи атакували зловмисники компанію розробника зовні, або ж серед них був інсайдер. Також, варто відзначити, що виявлення цієї загрози антивірусними продуктами залишається дуже низьким.

Читайте також: Українські банки та приватні компанії атакує невідомий вірус

Наразі фахівці з кіберполіції тимчасово не рекомендують використовувати програмне забезпечення «CCleaner» українським користувачам, а радять шукати аналогічні продукти. Крім того, спеціалісти радять переконатися, що встановлене на комп'ютерних системах антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур.

Згідно з інформацією департаменту кіберполіції, Україну зазначена атака оминула. Водночас зафіксовано близько сотні IP-адрес, які здійснюють підключення до серверу зловмисників. Для недопущення розповсюдження вірусу та усунення усіх технічних проблем, кіберполіція у приватному порядку надішле Інтернет-провайдерам офіційні листи з позначенням IP-адрес інфікованих комп’ютерів для того, щоб користувачі могли самостійно видалити шкідливе програмне забезпечення зі свого персонального комп’ютера.


Читайте також:
28 Вересня, 2017 19:08
Margo <aka> Rita Уже исправили.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!