Кібершахраї атакують мобільні пристрої. Як захиститись?

1887 0
З 24 по 28 жовтня в Україні триває глобальна освітня кампанія для боротьби з шахрайством із використанням шкідливого програмного забезпечення на мобільних пристроях. Пропонуємо 9 простих способів захисту своїх персональних даних.
фото: twitter.com

фото: twitter.com

У чому полягає небезпека?

Популярність мобільних пристроїв у побутовому житті людей зростає: за прогнозами аналітиків, до 2020 року у світі використовуватиметься 11,6 мільярда смартфонів і планшетів. Це одразу викликає увагу й активність шахраїв, які розробляють все більше шкідливого програмного забезпечення, спрямованого саме на них.

До найбільш поширених способів вірусних атак належить викрадення коштів з рахунків користувачів, отримання конфіденційної інформації, яка зберігається у смартфоні або планшеті, і навіть стеження за власником мобільного пристрою. При цьому шахраї можуть отримати доступ не тільки до ваших персональних даних, а й до приватної інформації компанії, у якій ви працюєте.

«Ми зауважуємо вкрай низький рівень обізнаності українців як щодо шкідливого ПЗ в цілому, так і власне щодо захисту мобільних пристроїв від кібератак. Навіть про те, що підключення до інтернету через загальнодоступну мережу чи точку доступу Wi-Fi може становити загрозу для конфіденційних даних, наші громадяни задумуються рідко. Багато хто навіть ризикує проводити розрахункові операції через безкоштовний Wi-Fi», – наголошує Олексій Красюк, заступник директора з інформаційної безпеки Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА, яка проводить тиждень освітньої кампанії у співпраці з Європейським центром боротьби з кіберзлочинністю Європолу.

Як захиститися?

ЄМА та Європол розробили 9 порад щодо убезпечення мобільних пристроїв:

Встановлюйте додатки тільки з перевірених джерел. Обов’язково перевіряйте розробника перед завантаженням мобільного додатку: перечитайте відгуки, рейтинги тощо, уважно читайте умови встановлення.

Не переходьте за посиланнями, що надходять у особистих повідомленнях або електронною поштою, якщо ви не замовляли їх. Видаляйте такі лінки одразу при отриманні.

Ретельно перевіряйте скорочені інтернет адреси та QR-коди, що можуть завантажити шкідливе програмне забезпечення на ваш пристрій.

Здійснивши платіж, виходьте з облікового запису на сайті. Не зберігайте в мобільному браузері імена користувачів та паролі. Не користуйтеся банківськими послугами, застосовуючи загальнодоступні мережі Wi-Fi. Ретельно перевіряйте адресу сайту інтернет-банкінгу.

Регулярно оновлюйте операційну систему й додатки, щойно їх запропонують розробники.

Вимикайте Wi-Fi і Bluetooth, коли не використовуєте їх. Якщо з’єднання не захищене, шахраї можуть отримати доступ до вашої інформації.

Уникайте надання персональних даних, не повідомляйте їх у відповідь на смс чи імейл, навіть якщо запит надійшов від банку чи іншої відомої компанії.

Не здійснюйте повного зняття обмежень («Jailbreak») на своєму пристрої, адже це може послабити його захист.

Створюйте резервні копії ваших даних, вони дозволять відновити їх у разі втрати чи пошкодження мобільного пристрою.

За матеріалами: ema.com.ua

Опублікувала Людмила Рубцова

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!