Кількість податків у 2015-му скоротили. Які залишились?

4298 0
Із 1 січня вже набув чинності закон про зміни до Податкового кодексу в Україні. У документі йдеться зокрема про те, що кількість податків скоротилася з 22 до 9.
фото: www.wprost.pl

фото: www.wprost.pl

У році, що прийшов, українці знову сплачуватимуть   податки на прибуток,  на доходи фізичних осіб, на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно і єдиний податок, повідомляє Новое время. Також документом передбачена спеціальна система оподаткування ПДВ підприємств аграрного сектора. Таким чином від 1 січня зернотрейдери не матимуть права на відшкодування ПДВ. Воно залишається тільки у виробників сільськогосподарської продукції.

Ще одним податковим нововведенням є те, що підвищується на 5% ставка податку для пасивних доходів фізичних осіб: відсотків, роялті та інвестиційних доходів. Для дивідендів, які сплачують суб'єкти підприємницької діяльності урамках податку на прибуток, ставка 5%. А для суб'єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток - ставка 20%.

Читайте також: 10 змін законодавства у листопаді 2014 року

Що ж до податку на об'єкти житлової нерухомості, то Кабмін встановив мінімальні пороги оподаткування. Тому оподаткування не застосовуватиметься до 60 кв. м для квартири і до 120 кв. м для будинку. Також не обкладається податками нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, промисловості, МАФи та кіоски, які є суб'єктами малого бізнесу, а також ринки.

Читайте також: 5 змін, які треба впровадити у вашому бізнесі, аби працювати з ЄС

Що стосується податку на доходи, то будуть обкладатися отримані фізичною особою доходи від інститутів спільного інвестування за ставкою 20%. Для юридичних осіб доходи від інститутів спільного інвестування включаються до бази оподаткування. Залишається збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на 30% вартості товарів за окремими операціями з вилученням норми про обмеження віднесення на витрати товарів, робіт і послуг. Також зберігається пільговий режим оподаткування для освіти та медицини. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!