В Україні хочуть скоротити кількість вишів

2774 0
Міністерство освіти і науки пропонує оптимізувати мережу вищих навчальних закладів і створити потужні регіональні та дослідницькі університети, де б зосередився науковий і педагогічний, потенціал регіону.

Відповідну ініціативу висловив міністр освіти і науки Сергій Квіт під час спілкування з ректорами вищих навчальних закладів, повідомляє Освіта.ua.

У Міністерстві освіти зазначають, що невелика кількість студентів у більшості вишів призвела до неефективного управління системою вищої освіти: підготовка фахівців дублюється, що створює труднощі у формуванні державного замовлення та здійсненні контролю за якістю вищої освіти. Також, на думку чиновників, це знижує ефективність управління, і спричинає значні фінансові витрати на утримання вищих навчальних закладів.

За  даними Державної служби статистики, сьогодні в Україні є 803 вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та форм власності, у тому числі 325 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 478 – І-ІІ рівнів акредитації.

До державної форми власності належить 215 навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 200 навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації; приватної форми власності – 96 навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 71 І-ІІ рівнів акредитації.

Така кількість закладів набагато перевищує потреби України, стверджують у Міносвіти. Так, кількість державних вищих навчальних закладів у Великобританії – 96, Франції – 78, Іспанії – 47, Італії – 65.

Відтак, міністр освіти і науки Сергій Квіт звернувся до голів рад ректорів вищих навчальних закладів з проханням до 10 жовтня провести наради з керівниками вищих навчальних закладів за участю місцевих органів виконавчої влади, представників організацій роботодавців та бізнесу з метою обговорення шляхів оптимізації структури вищої освіти регіону. Пропозиції щодо оптимізації мережі вищих навчальних закладів на регіональному рівні у Міністерстві освіти чекатимуть 1 листопада.

Нагадаємо, влітку в Україні прийняли закон «Про вищу освіту», який передбачає багато прогресивних змін в українській освіті, зокрема фінансову автономію вишів, зменшення навантаження на викладачів та студентів, а також громадський контроль за якістю освіти.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!