Кінологічному навчальному центру 70 років. Сім фактів

3813 0
У Кінологічному навчальному центрі відбувся святковий мітинг з нагоди дня частини. Нині установа відзначає 70 років. Tvoemisto.tv розповість вам кілька фактів про конологічний центр, який готує особливих прикордонників.
фото: прес-служба Кінологічного навчального центру

фото: прес-служба Кінологічного навчального центру

1. Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби – єдина кінологічна установа, ліцензова міністерством освіти, яка може видавати дипломи державно зразка. Втім перш ніж стати спеціалізованим відомчим навчальним закладом з центру довелося пройти нелегку історію. Фактичною датою створення Кінологічного навчального центру є 24 травня 1945 року. Тоді відкрили окружну школу сержантського складу Прикордонних військ Українського округу. За рік школа була передислокована в місто Великі Мости.

2. За період існування частина готувала: стрільців, кулеметників, саперів, кавалеристів, прожектористів, зв’язківців, радіотелеграфістів, автомобілістів, стенографістів і навіть поварів - хлібопекарів. Незмінним з 50-х років залишився лише один напрямок – підготовка фахівців-кінологів. Тоді ж на базі частини було створено племінний розплідник службових собак, що забезпечував собаками школу кінологів. Основна увага приділялась розведенню німецьких вівчарок.

3. На початках школа готувала тільки розшукових собак, які працювали по пошуку порушників кордону. А з грудня 1979 року тут починають готувати спеціальних собак по пошуку наркотичних та вибухових речовин. Також школа здійснює підготовку інструкторів та спеціальних собак в Республіку Анголу, Мозамбік, для забезпечення безпеки на Олімпіаді в Москві, а в 80-х роках проводить підготовку кінологів та мінно-розшукових собак для проходження служби в республіці Афганістан.

4. За роки існування Кінологічним навчальним центром підготовлено десятки тисяч кінологів та службових собак. Підготовка кінологів здійснювалась не тільки для потреб Державної прикордонної служби України, але й для прикордонних відомств інших країн. Так у 2000 року здійснено підготовку інструкторів-кінологів з мінно-розшуковими собаками для миротворчих сил ООН у Лівані. А в жовтні 2003 року військовослужбовці частини виконували завдання щодо забезпечення недоторканості державного кордону на острові Тузла.

5. Нині разом з бійцями охороняти східні кордони держави вирушають і собаки, підготовленні на базі Кінологічного навчального центру. В Донецькій та Луганській областях вони разом з інспекторами прикордонної служби проводять перевірки транспортних засобів на присутність контрабанди товарів, незаконної зброї, вибухівки та наркотичних речовин. Також в центрі відновлено підготовку службових собак для пошуку мін, фугасів та інших підривних засобів. На сьогодні вже підготовлено 4 таких групи чисельністю 82 чоловіка.

6. У зоні АТО собаки часто рятують життя військовослужбовців та мирних жителів. Тварини значно краще відчувають зміни у навколишньому середовищі і здатні своїми діями попереджати про, наприклад, артилерійський обстріл. Так, якщо собака біжить ховатися в бліндаж – то і у військовослужбовців є хвилина заховатися від обстрілу. Потрібні для служби навички, собака вивчає саме у Кінологічному навчальному центрі. Процес підготовки кінологів та собак тут спирається на наукову основу та багаторічний досвід. Спочатку курсанти проходять двохмісячний теоретичний курс – цикл кінологічної підготовки: «робота зі службовим собакою». І лише після успішної здачі іспиту кожному кінологу дають чотирилапого напарника. Зі своїми майбутніми господарями собаки вперше зустрічаються приблизно в дев`ятимісячному віці.

7. Собак готують за різними категоріями: розшуковий собака для прикордонної служби, який безпосередньо використовується на зеленому кордоні, та який здійснює діяльність в пунктах пропуску (основні породи - німецька та бельгійська вівчарки), а також окремо підготовлені собаки, які використовуються для виявлення зброї, вибухових та наркотичних речовин (породи - лабрадор, англійський та російський спанієль, фокстер’єр). Одним з центральних підрозділів центру є розплідник Державної прикордонної служби. Тільки за останній рік тут вирощено 36 собак з відмінним робочими якостями. Загалом, одночасно навчальний центр спроможний утримувати 450 службових собак, з них: 300, які прибувають на навчання та 150 – на племінному розпліднику.

Джерело: прес-служба Кінологічного навчального центру

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!