Кінопрем’єра вересня у Львові: фільм про Грицька Чубая

2509 0
Студія OFF Laboratory анонсувала презентацію повнометражного документального фільму про поета Грицька Чубая. Зйомки над фільмом тривали півроку. В компанії запевняють, що фільм робить неймовірні відкриття раніше невідомих фактів з життя Чубая, які перевернуть уявлення про постать поета. Презентація запланована на 14 вересня у Львові.
Фото: ntsa.univ.kiev.ua

Фото: ntsa.univ.kiev.ua

Про ідею та зйомки фільму розповіла донька поета і координатор цього проекту Соломія Чубай, пише Читомо.

«Ідея фільму про батька давно в мені жила, десь протягом 6-7 років. Мені хотілося зняти фільм, у якому б донька шукала свого батька. Лише тепер розумію, що на все свій час. Приходить момент – і зорі на небі складаються й допомагають тобі. Цього року Сашко Фразе-Фразенко сам підійшов і сказав, що він готовий зняти фільм про Грицька Чубая», – розповідає вона.

Поштовх до фільму дав минулорічний

Вихід у світ «П’ятикнижжя» Грицька Чубая минулого року дав поштовх до зйомок цього фільму, додає Соломія Чубай.

«Я зрозуміла, що Грицько Чубай – безмежний. Він – наче Всесвіт, його можна досліджувати і видавати все життя… Під час зйомок фільму вдалося зустрітися з друзями батька: Олегом Лишегою, Віктором Морозовим, Ігор Калинцем, Юрієм Брилинським, Миколою Рябчуком та ін. Цікавими були інтерв’ю з моєю бабцею Стефою (тещею батька). Найбільшим враженням для мене була подорож до рідного села і хати, яку збудував мій дідусь Петро. Я почувалася там, наче вдома. Все було дуже рідним. Там усе село носить прізвища Чубай і Гетьман (батько Грицька в часи переслідувань взяв прізвище дружини – Гетьман, – ред.). Вулиця, на якій стоїть дідусева хата, тепер названа на честь Грицька Чубая», – розповідає Соломія Чубай.

Знімаючи фільм, каже вона, дізналася дуже багато нового про батька.

«Шанувальники будуть дечим подивовані, люди, в яких ми брали інтерв’ю, були неймовірними щирими. Я дізналася, що батько грав на гітарі народні пісні, що він міг намалювати на стіні портрет Леніна із закритими очима. Також нам розповіли, звідки в нього була така впевненість, що він геніальний поет, правдиву історію, чому його вигнали з Київського університету і багато іншого…» – додає Соломія Чубай.

Прем’єра фільму відбудеться 14 вересня о 18:00 у Львові в «Грушевський cinema jazz» – в межах Форуму видавців.

Перед показом можна буде поспілкуватися з режисером фільму Сашком Фразе-Фразенком, а також із друзями Грицька Чубая: Ігорем Калинцем, Олегом Лишегою, Віктором Морозовим, Миколою Рябчуком, Юрком Кохом, Юрієм Винничуком, Влодком Кауфманом.

Після показу відбудеться концерт Тараса Чубая, «Джалапіти» та Віктора Морозова.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!