Кінострічку про княгиню Ольгу продублювали українською

3095 0
Фільм Юрія Іллєнка "Легенда про княгиню Ольгу" вперше покажуть українською мовою. Показ приурочено до Дня Незалежності. Знакова кінопрем'єра відбудеться у День Незалежності в Києві, але телеглядачі також зможуть переглянути стрічку на каналі ICTV 24 серпня.
фото: dovzhenkocentre.org, holos.fm, zaxid.net

фото: dovzhenkocentre.org, holos.fm, zaxid.net

Понад 30 років тому радянська влада не дозволила випустити у прокат історичну стрічку Юрія Іллєнка «Легенда про княгиню Ольгу» українською мовою. Фільм вийшов лише російською. Хоча на студії імені Довженка переважно робили дві версії стрічок українську та російську. Вперше переклад і дубляж картини українською презентують на 24-ті роковини Незалежності 24 серпня, о 19:00 у кінотеатрі "Київська Русь", інформує прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

За словами сина режисера та голови Держкіно Пилипа Іллєнка, одномовну версію фільму пояснювали тим, що княгиня Ольга і князь Володимир не могли розмовляти українською, бо її тоді начебто не було. Коли ж в Україні з'явилися провідні кінотехнології, Юрій Іллєнко замислився над тим, аби зробити український дубляж. Проте вчасно не змогли знайти відповідного фінансування. За словами П. Іллієнка, цього року, коли виповнюється 1000 років з дня смерті Володимира Великого, який є одним із головних героїв фільму, знову подумали про можливість створення українського дубляжу.

У дубляжі взяли участь виконавці ролей у фільмі, а також сучасні музиканти й актори: Римма Зюбіна (Малуша), Олександр Ігнатуша (князь Володимир), Костянтин Войтенко (князь Володимир в юності), Богдан Бенюк (Ільм), Олександр Ярмола - фронтмен гурту "Гайдамаки" (князь Святослав). Самих себе українською озвучили Людмила Єфименко та Віктор Демерташ.

Прем'єра стрічки відбулася 1984 року в тому ж таки кінотеатрі "Київська Русь". Вона розповідає не лише про життя княгині Ольги, але й про становлення Київської Русі в IX-X століттях як однієї з наймогутніших європейських держав.

Джерело: Укрінформ

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!