Кіпіані виграв суд проти Медведчука у «Справі Василя Стуса»

1838 0
Книгу про Василя Стуса не будуть забороняти.
Фото: Вахтанг Кіпіані

Фото: Вахтанг Кіпіані

Київський апеляційний суд скасував рішення Дарницького райсуду про заборону поширення книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Про це повідомив автор книги Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці у Фейсбук.

«Слава Україні! Ми виграли справу», – повідомив Вахтанг Кіпіані.

Читайте також: «Закривають рота не тільки мені», – Вахтанг Кіпіані про рішення суду заборонити його книжку про Стуса

Нагадаємо, Дарницький районний суд у Києві заборонив розповсюдження тиражу книги українського журналіста, викладача магістерської програми з журналістики УКУ у Львові та кафедри PR у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. 

Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність. Під час судового засідання під будівлею суду відбувалась акція протесту. Близько 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса. 

Сам Вахтанг Кіпіані у коментарі Tvoemisto.tv заявив, що вважає рішення про заборону книги абсурднним та політичним. «Це рішення закриває рота не тільки мені, а й всім, хто намагається розповідати правду і правильно ставить питання про минуле України», – сказав він.

Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження. Позивач вважав, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика, через що вимагає заборонити розповсюдження книги у будь-який спосіб на будь-якій території.

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!