Кір, менінгокок, дизентерія. Які інфекції реєстрували цього року на Львівщині

1866 0
За три місяці воєнного стану на Львівщині на 30% зріс рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Під час війни через скупчення великої кількості людей збільшується ризик виникнення і поширення всіх відомих інфекційних недуг. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Можливе поширення всіх інфекцій. Епідеміологиня про хвороби під час війни

Зокрема, йдеться про можливе поширення таких інфекцій та хвороб, як туберкульозу, гепатитів, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту (свинки), коронавірусу.

Що стосується кишкових інфекцій, то за три місяці воєнного стану на Львівщині на 30% зріс рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, порівняно з аналогічним торішнім періодом.

«На Львівщині було кілька спалахів серед внутрішньо переміщених осіб і переселенців. Усі – були пов’язані з порушенням правил загальної гігієни при споживанні продуктів харчування. За звичних умов люди, можливо, й не захворіли б, але позаяк у всіх була стресова ситуація, зниження імунітету, то це сталося», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Оскільки під час повітряних тривог доводиться іти в укриття, де можуть перебувати різні люди – здорові та не дуже, або ж у одному приміщенні проживає багато переселенців, збільшується ризик захворіти на туберкульоз.

За словами керівниці Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, цього року є кілька випадків ротавірусної, ентеровірусної інфекцій, сім випадків дизентерії, причому в трьох дорослих і чотирьох дітей. Але це поодинокі випадки – не спалахи. Усі хворі з числа місцевого населення.

Читайте також: Чи можливе поширення мавпячої віспи на Львівщині. Пояснення

Також є збільшення кількості захворювань на вірусний гепатит А. Ця недуга може передаватися через сиру воду, недостатню термічну обробку їжі, немиті руки та забруднені предмети побуту.

Через травми під час війни високим є ризик правця. Після того, як дифтерію виявили в Тернопільській області, в нас також підвищилася пильність, адже це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. На щастя, у нас випадків не було.

Цього року на Львівщині зафіксували вісім випадків менінгококової інфекції. Зареєстрували один випадок кору та один випадок краснухи. Торік таких випадків не спостерігали.

Нагадаємо, що про те, спалахів яких інфекційних хвороб можна очікувати в умовах війни на Львівщині, як убезпечити себе та своїх рідних від цих небезпечних недуг та яка профілактика найдієвіша, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!