Народний дім на Збоїщах перетворять на освітньо-мистецьку лабораторію

3276 0
Українська Галицька Асамблея визначила переможців програми «Сильна Громада». Три ініціативи отримають по 10 тис. грн на реалізацію своїх проектів. Серед них і львівська ініціатива Klaster.in.ua, що проведе за ці кошти ревіталізацію Народного дому на Збоїщах.
Фото: bruchwiese.livejournal.com

Фото: bruchwiese.livejournal.com

До участі у програмі зголосилося більше 60 проектів від різних громадських організацій та ініціативних груп Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Тематики проектних заявок були різноманітними, та передбачали вирішення актуальних проблем громади. Експертна рада визначила трьох переможців програми. Ними стали: «Встановлення велопарковок в м. Коломия» – передбачає розвиток велоруху в Коломиї (Івано-Франківська область, Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті); «Енергію сонця – на служіння дітям!» – передбачає встановлення сонячних теплових повітряних колекторів в Микуличинській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті (Івано-Франківська область, «МАМА-86-Яремче»); проект «Соціально-мистецька лабораторія «Klaster.in.ua» – передбачає ревіталізацію Народного дому в Збоїщах. (Львів, ГО «Кластер»).

Проекти-переможці отримують грант у розмірі 10 тис. грн і до кінця року мають втілити заплановані ідеї.

Klaster.in.ua відновлюватиме Народний дім на Збоїщах, де ініціатива вже тривалий час проводить культурні та просвітницькі заходи.

Координаторка проекту Тетяна Попович розповіла Tvoemisto.tv: «Збоїща є відомим в місті мікрорайоном з доволі неоднозначною репутацією. Проте цей район має близько 20 тис. осіб населення і має гостру потребу в місцях з приємною атмосферою та прогресивними пристосуваннями для комунікації та розвитку. На даний час із закладів культури на Збоїщах є Будинок дитячої та юнацької творчості Шевченківського району і декілька приватних комерційних ініціатив, що орієнтуються на дитяче дозвілля. Однак однією з проблем цього району, як і більшості віддалених районів великих міст, є відсутність локації для соціокультурної взаємодії. Проживання у багатоповерхових будинках диктує свої правила, котрі часто обмежують спілкування між мешканцями», – сказала вона.

Саме тому, пояснила Тетяна Попович, ініціатива звертає особливу увагу на «встановлення контакту та створення спільного місця розвитку, комунікації і самовираження саме для дітей та підлітків».

«Особливість розташування Народного дому на Збоїщах в тому, що він знаходиться на межі району багатоповерхівок та приватних будинків. Створивши прецедент для зустрічі цим мешканцям, ми сподіваємось створити спільний простір для співтворення та взаємонатхнення. Ми плануємо перетворити Народний дім на освітньо-мистецьку лабораторію, де б всі бажаючі змогли думати, аналізувати, розвиватись, діяти і рухатись вперед!» – сказала Тетяна Попович.

За отримані від Української Галицької Асамблеї кошти Klaster.in.ua  планує облаштувати місце для кіноклубу «Тихо будь!», зокрема купити стільці та тканину для звуко- і шумоізоляції, купити низку настільних ігор для дітей та дорослих, а також спроектувати та замовити книжкову шафу.

«Перегляди кіно, настільні ігри, читання хорошої літератури, тобто насичення цього простору спільними зацікавленнями, – є першим кроком, щоб створити сильну громаду, об’єднати її, починаючи з наймолодшого покоління і завершуючи їхніми батьками та дідусями з бабусями», – додала Тетяна Попович.

Читайте також: На ремонт народного дому львів’яни збирають гроші благодійним караоке


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!