Класична паска з косичками, яка завжди вдається. Рецепт від пані Стефи

4500 0
Подібний перепис є в багатьох джерелах з мінімальними різницями в кількостях.
Фото: блог пані Стефи

Фото: блог пані Стефи

Паска за рецептом пані Стефи є «класичною», тобто не складного «панеттонового типу», «звичайна смачна паска, яка завжди вдається». Подібний перепис є в багатьох джерелах з мінімальними різницями в кількостях. Хтось дає більше цукру, хтось менше масла чи молока. Але, замішуючи, зважайте, що борошно буває різної вологості, тому може «забирати» більше чи менше вологи.

Читайте також: 5 пасок з давніх переписів. Покрокове приготування

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна + запас на домішування;
  • 400-440 мл шклянки теплого молока;
  • 100 г дріжджів;
  • 10 жовтків;
  • 250 г масла (можна олію без запаху, але я зазвичай таки беру масло);
  • 250-300 г цукру;
  • 200 г родзинок;
  • 100 г цукатів без сиропу;
  • пів чайної ложечки солі;
  • цедра, ванільний цукор або ванільний екстракт.

 

Приготування:

  1. Пересіяти борошно і трошки загріти – потримати в теплому місці, щоб не було холодним.
  2. Приготувати розчину – розкришити дріжджі, додати тепле молоко, кілька ложок борошна і кілька ложок цукру, поставити в тепле місце, щоб забродило. На це йде хвилин 15-20 хв.
  3. Розтерти жовтки з цукром, цедрою і ванількою (цукром чи есенцією) в піну.
    Коли розчина забродить – вилити її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішати легенько, додати перетерті жовтки і замісити.
  4. Якщо тісто зарідке – підсипати по трошки борошно. До замішаного тіста додати тепле розтоплене масло і ще раз вимісити, щоб жир ввібрався а тісто стало лискучим і гладким.
  5. Додати родзинки, цукати та акуратно вимісити, накрити рушничком і поставити щоб росло.
  6. Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, обім’яти, розкласти форми на 1/3 висоти, накрити і дати ще раз підрости. Нагріти пічку до 200 градусів.
  7. Як паски підростуть – посмарувати верх жовтком і пекти при 200 градусах впродовж 10-15 хв, потім температуру знизити до 160-170 і пекти ще 45-50 хв.
  8. Вийняти, покласти бочком на м’яку перину і охолодити. Якщо печете в залізних чи будь яких багаторазових формах, то виймайте з форм холодними.

Спечені паска часто кладуть боком на щось м’яке – подушки, перини і так охолоджують. Паски з важкого тіста, на зразок «петенетових» (тепер панеттоне) охолоджують вверх денцем, підвішуючи спеціальним чином за дно форми.



Якщо ви хочете заплести паску косами, то відберіть невелику частину тіста перед тим, як домішувати родзинки, додайте трохи більше муки і домісіть. Нехай виросте так само як основне тісто. Використайте тугіше тісто для декорування – заплетіть коси та пришпильте їх дерев’яними шпичками до верху тіста. Помастіть жовтком, і печіть як звикло. Після охолодження не забудьте вийняти шпички.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!