Книжка під подушку: 7 дитячих видань до Дня святого Миколая

3872 0
Коли до свята залишився один день, саме час придбати подарунок для малечі. Вже стало доброю традицією замість шоколадок і мандаринок класти під дитячі подушки книжки: і спати зручно, і зубам корисно, й алергії не страшні. Пропонуємо сім українських видань, які не залишать байдужими навіть дорослих.
фото: plus.google.com

фото: plus.google.com

Сашко Дерманський, «Бигимоти – не медмеді», 4+

Як зрозуміло з назви, в книжці багато гумору й мовних ігор. Об деякі вірші можна «язика зламати» («В містечку Кобиляків / Жив-був Без’яків Яків»), інші – малюки дуже швидко вивчать завдяки повторам і нагромадженню смішних нісенітниць: «Та МЕДМЕДі – морди в МЕДі – / Мов МЕДуз набрали в рот – / Нас не чують, МЕДитують, / МЕДом мастять бутерброд».

Більшість віршів – завершені сюжетні історії, часто милі й зворушливі (про зайченятко Довговухокуцохвостика, песика з латочкою на лапці та мамину роботу), проте є й поетичні забавки, як-от вірш із помилками, який оцінять школярі.

Окремо слід відзначити ілюстраторський дебют Любки Франко: добрі, ніжні, некрикливі в кольорах малюнки були виконані на шовку, і, хоч цього не передала поліграфія, цей факт додає шарму всьому оформленню.

 

Василь Королів-Старий, «Хуха Моховинка», 4+

Це зворушлива казка про вічне: добро і зло, самопожертву, прощення, вдячність і любов. У світлі сучасних подій в Україні та світі історія про лісових «безхатченків» (за сюжетом Хуха Моховинка втрачає свій дім і йде жити поміж людей, де їй також не раді), яких виганяють із домівок люди, стає болісно актуальною.

Книжка великоформатна, яскраво ілюстрована, з великими деталями й візуально привабливими персонажами. Стараннями художника Андрія Щербака, основною роботою якого є анімація, казкова Хушка стала схожою на симпатичного мультяшного персонажа. Саме такою, очевидячки, її хотів би побачити Королів-Старий – не «нечистою», а «невидимою» силою, яка не шкодить, а допомагає людям.

 

Віолетта Борігард, «Принцеса-кухарка», 5+

За визначенням авторки, це «малювальна історія», написана й намальована з величезним почуттям гумору й геть нетрадиційним поглядом на життя принцес (як правило, книжкові принцеси захоплюються куди величнішими справами, ніж приготування їжі).

Смішними тут є ситуації, мальовані деталі, імена й зовнішність персонажів. Узяти хоча б графиню на ім’я Желе-Брюле, принца Каву-Торта чи баронесу фон Бублик (саму принцесу звуть Нісоль, очевидячки, через її нелюбов до солоного або ж навпаки – любов до солодкого?).

Художниця пропонує дитині домалювати історію – гостей на плащі у вельможного гостя, мітли, якими підпирають зачіску поважним пані, короля, лютого через вереднючу принцесу, різні страви, які приготувала Нісоль.

Покарання описано також із добротою й гумором: за непослух Нісоль карають чищенням бананів, тоді як заборонена їжа обертається не ратицями, а квітами, які виростають із вух.

Книжка-домальовка сподобається насамперед дівчаткам, які страждають на любов до всього «принцесячого».

 

Стів Дженкінс, «Книга про тварин», 5+

Це розкішна великоформатна енциклопедія тварин, із малюнками на цілий розворот, цікавезними фактами й – що важливо – текстами не енциклопедичного формату, себто не заскладними для сприйняття середньостатистичної дитини.

Автор не задовольняється лише демонстрацією різних тварин і подачею суто довідкової інформації. У своїй книжці Дженкінс розповідає читачам про різні органи чуття й способи захисту у тварин. Також є окремі розділи, присвячені родинним зв’язкам тваринного світу, теорії еволюції та дивовижним тваринам.

Ілюстрації Стіва Дженкінса не натуралістичні: художник використовує техніку, схожу на колаж, що додає малюнкам особливої фактурності.

 

«Моя перша тисяча англійських слів», 3+

Цю книжку заборонено судити за обкладинкою. Адже якщо судити за нею, то може здатися, що «Моя перша тисяча англійських слів» містить переважно слова про всі відтінки рожевого, поні, принців і принцес тощо. Насправді ж це якісно зроблена розглядалка, де на полях написані англійські слова з перекладом на українську.

Для легшого засвоєння матеріалу нові слова разом із транскрипціями й перекладом згруповано в теми на одну розгортку («Кухня», «Спальня», «Овочі», «Фрукти та ягоди», «Село», «На вулиці», «У крамниці», «Улюбленці», «Дитячий майданчик» тощо). Таким чином малюки разом з англійською лексикою засвоять певні моделі поведінки, прийняті в суспільстві.

А щоб малі читачі не засвоїли стереотипних моделей поведінки, які також вкралися в загалом чудові й дотепні ілюстрації, батькам усе ж варто допомагати їм з розгляданням, навчанням і роз’ясненням окремих життєвих ситуацій.

 

«ГАРРІ ПОТТЕР книжка-розмальовка», 7+

Ця розмальовка доповнить колекцію поттероманів. Що й казати: розмальовки – світовий тренд, і українські видавці тут також стараються не пасти задніх. Щоправда, одиниці можуть похвалитися оригінальними ідеями й малюнками, проте розмальовці за мотивами "Гаррі Поттера" Джоан Ролінґ це можна пробачити.

Оригінал видала кінокомпанія Warner Brother’s, яка зняла сагу про юного чарівника. Тож не дивно, що в малюнках вгадуються кадри відомої кіноепопеї, а в головних героях – риси акторів Деніела Редкліфа, Емми Вотсон, Руперта Ґріна й інших.

Ця книжка буде бажаним подарунком під подушки як школярів, які тільки поринають у казковий світ Гоґвордсу, так і для нинішніх 30-річних, які росли разом із Гаррі та його друзями і з нетерпінням очікували на кожну нову книжку Ролінґ.

 

Оксана Караванська, «Стильна книжка для панянки», 10+

Короткий екскурс в історію моди і стилю, практичні поради з підбором гардероба до статури й конкретної події (побачення чи вечірка тощо), «путівник» аксесуарами й збірка анекдотів із життя авторки – усе це вмістилося в невелику за обсягом книжку, яку хочеться читати, перечитувати й переглядати багато разів.

Караванська простою мовою розповідає, як і з чим поєднувати в сучасному світі вишиванки, до чого пасують джинси і куди їх краще не вдягати, вчить носити окуляри, торбинки й пояси, подає два головні правила використання парфумів і ділиться головною і вистражданою порадою – як не стати жертвою моди.

Джерело: pravda.com.ua

Опублікувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!