Колекція рослин. Біля Золочівського замку зацвіли тюльпани і нарциси

3603 0
Колись тут був кам’яний стіл зі стільцями і велика алея, вздовж якої стояли 80 ваз із квітами.
Фото: Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького

Фото: Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького

Біля Золочівського замку на Львівщині розпустилися квіти. Тут можна побачити кипарисовик Лавсона, тиси, рододендрони, вейгелу, азалію і магнолію, багряник японський, самшит, гліцинію, троянди, тюльпани, півонії, іриси і хризантеми. Про це йдеться на сайті Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.

Читайте також: У Золочівському замку відкрили виставку китайських сувоїв

В описі замку 1738 року згадуються два сади в італійському стилі, огороджені парканами і з’єднані дерев’яним містком.

Один сад налічував близько 200 фруктових дерев, посаджених за чітким планом, 5 скляних теплиць і невелику шкілку (розсадник). А другий парк мав поздовжні, поперечні і клинові алеї. Від рову був засаджений двома рядами старих лип. Розмаїття фруктових дерев і кущів у парку вражає й нині.

У партерах, обсаджених самшитом, були кам’яний стіл зі стільцями і велика алея, вздовж якої стояли 80 ваз із квітами.

У інвентарному описі 1768 року згадується лише малий садок з вишнями, пригороджений плотом до замкового муру. 1802 замок перейшов у власність Комарницьких і син графа Лукаша, Олександр, приїжджаючи влітку до Золочева, зібрав тут унікальну колекцію квітів та рослин.

Створення у стінах палацу в’язниці остаточно знищило насадження, але згодом тут виросли нові дерева та впорядкували клумби, що помітно на аерозйомці 1916 року.

Читайте також: У Львові відкрили виставку реліквій, які носили ще у княжі часи. Фото, відео

Парк у французькому стилі – з фонтаном, газонними партерами та скульптурами – постав із початком реставрації замку й робота над ним триває дотепер. А навколо Китайського палацу є невеличкий парк у східному стилі. Старанно підібрані рослини, вода і камінь гармонійно доповнюють архітектурний ансамбль.

Фото Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!