Коли дозволяти дітям користуватися смартфоном. Роз’яснення МОЗ

2333 0
Уляна Супрун рекомендує попередньо визначити правила користування смартфоном та не писати дітям повідомлення надто часто.
Фото: ukrland.in.ua

Фото: ukrland.in.ua

Батьки часто хочуть бути на постійному зв’язку зі своїми дітьми, тож із раннього віку купують їм смартфони. Втім очільниця МОЗ Уляна Супрун радить не поспішати з такою покупкою, адже спершу батьки і діти мають навчитися відповідально користуватися ґаджетом.

Читайте також: Коли і як правильно пити воду. Уляна Супрун спростувала міф про 8 склянок на день

  • Будьте прикладом для наслідування.

Чи хочете ви, щоб дитина використовувала телефон під час обіду, читала чи дивилася щось у ліжку перед сном чи під час сімейної зустрічі виходила поговорити з друзями? Діти беруть приклад із дорослих, тож намагайтеся показувати позитивний приклад ще до того, як прийшов час, коли ви вирішили дати дитині власний смартфон.

  • Знайомте дитину з технологіями з раннього віку.

Поговоріть з дитиною про технології, запитайте, що їй найбільше в них подобається та розкажіть, для чого ви використовуєте їх самі. Навчити дитину відповідально користуватися електронними пристроями – це один із обов'язків сучасних батьків, на рівні із вихованням культури читання та поясненням важливості вибору здорового раціону харчуватися.

Читайте також: Руйнівники міфів: Уляна Супрун про фрукти

  • Формулюйте правила разом із дитиною.

Перед тим, як дасте дитині власний телефон, обговоріть правила його використання. Наприклад, коли його можна використовувати для розваг, коли для роботи, а коли взагалі краще відкласти. Продемонструйте на власному прикладі, яких правил потрібно дотримуватися та перевіряйте, чи дотримується дитина цих правил.

  • Дізнайтеся, які пристрої та технології дозволяють використовувати у школі, де навчається ваша дитина.

У сучасних школах вчителі часто дають домашні завдання, які пов’язанні з користуванням ґаджетами. Тож поспілкуйтеся з вчителями та запитайте про те, якими електронними пристроями діти користуються та як варто користуватися ними вдома для  домашнього завдання.

  • Не пишіть повідомлення свої дитині весь час

Це постійно відволікає дитину від навчання (якщо вона в цей час у школі) та може спричинити непорозуміння та хвилювання, адже текстові повідомлення не передають інтонації турботливого голосу батьків. Перед тим, як надіслати повідомлення, подумайте, як краще передати інформацію, а коли ліпше просто поговорити.

Читайте також: Не сиди довго біля комп'ютера: Уляна Супрун спростувала міфи про зір

Ці рекомендації розробили у Гарвардському університеті, втім Уляна Супрун наголошує, рекомендації є індивідуальними, та каже, що кожне  правило потрібно адаптувати під конкретний випадок та вони можуть змінюватися з віком дитини.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!