Коли і як правильно пити воду. Уляна Супрун спростувала міф про 8 склянок на день

7003 0
Очільниця Міністерства охорони здоровʼя України розповіла, чому і скільки потрібно споживати води в день.
Ілюстративне фото: Телеграф

Ілюстративне фото: Телеграф

До Світового тижня води очільниця МОЗ України Уляна Супрун спростувала твердження про необхідність вживати не менше восьми склянок води щодня.

Зокрема вона зазначає, що вода корисна, якщо пити її стільки, скільки необхідно організму, а щодо переваг для здоров’я надлишкової кількості води немає жодних науково підтверджених доказів. 

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

«Ніхто достеменно не знає, звідки пішло переконання про 8 склянок. Його пов’язують із рекомендаціями американської Ради з питань харчування 1945 року, яка радить дорослим вживати 2,5 літри води на день. Ця інформація швидко розійшлася серед суспільства, проте багато людей проігнорували ще одне речення в рекомендаціях — більша частина цієї кількості води є у вже готових продуктах», — пише Уляна Супрун.

За її словами, вся їжа містить воду, особливо овочі та фрукти. Тож вживаючи їжу, людина також поповнює і водний баланс, а про нестачу води в організмі можна дізнатись завдяки відчуттю спраги. 

Читайте також: Не сиди довго біля комп’ютера: Уляна Супрун спростувала міфи про зір

«Універсальна порада  — пийте, коли ви відчуваєте спрагу. Організм здорової людини влаштований таким чином, що завжди дасть знати про потребу попити. Просто пам’ятайте, що коли займаєтеся спортом або вам дуже спекотно  — то пити треба частіше», — радить очільниця МОЗ. 

Читайте також: Уляна Супрун спростувала 6 найпопулярніших міфів про психічне здоров’я

Уляна Супрун каже, що на відміну від дітей, які більше рухаються та у яких є більше води в організмі, про пиття води слід нагадувати літнім людям, адже вони гірше розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Також лікар може порадити пити більше води, якщо цього вимагає лікування. Наприклад, якщо у нирках є камінь, інфекція сечовивідних шляхів або діарея.

Читайте також: Руйнівники міфів: Уляна Супрун про фрукти

«Якщо ж ви часто відчуваєте сухість у роті — це може свідчити про проблеми зі здоров’ям або може бути пов’язано з прийомом ліків. Неодмінно проконсультуйтеся з лікарем, аби знайти його першопричину та за потреби — пройти лікування», — додає Уляна Супрун.

Крім цього, вона наголошує, що єдиних норм споживання води не може бути, адже норма залежить від багатьох факторів, наприклад, їжа, спожита протягом дня, погода, одяг, робота кишківника, лактація тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!