Коли і які правила щодо касових апаратів для ФОПів почнуть діяти в Україні

9533 0
Із 2021 року РРО стануть обов'язковими для всіх платників податків другої-четвертої груп.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

В управлінні Державної податкової служби у Львівській області назвали ключові дати, що стосуються переходу фізичних осіб-підприємців на роботу з касовими апаратами.

Так, до 31 грудня 2019 року ДПС має розробити безкоштовне програмне забезпечення «Програмний РРО», а вже з 1 січня 2020 року платники податків зможуть протестувати програмні реєстратори розрахункових операцій. Зазначається, що свій продукт ДПС надаватиме і обслуговуватиме безкоштовно.

Читайте також: Додатковий податок і корупція або Чому протестують львівські підприємці

Із 19 квітня 2020 року платники зможуть використовувати програмні РРО.

До 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує мільйон гривень.

Це правило не поширюється на підприємців, які:

  • реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізують лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я.
  • Законодавство зобов’язує застосовувати реєстратори розрахункових операцій також платників єдиного податку другої-четвертої групи: ресторани, кафе швидкого обслуговування, турагентства, готелі, підприємців, які здійснюють продаж ювелірної продукції, працюють у сфері роздрібної торгівлі вживаними товарами (тільки в магазинах, а не на ринках).

Якщо дохід підприємця другої-четвертої групи перевищив мільйон гривень, то застосування касового апарату в такому випадку стає обов’язковим.

«Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку», – пояснюють у податковій.

Читайте також: ФОПам, які працюють без готівки, теж будуть потрібні касові апарати

З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон про касові апарати і кешбек у жовтні, хоча проти нього масово виступали підприємці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!