Коли кашель – не просто кашель. Львівські лікарі видалили 2-річному малюку рідкісну пухлину

2827 0
Такі пухлини дуже рідко трапляються. За три роки – це друга дитина з таким діагнозом у лікарні ОХМАТДИТ.
фото: охматдит. львів

фото: охматдит. львів

Із лютого цього року батьки дворічного пацієнта Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ помітили у нього кашель, задишку і осиплість голосу. Сімейний лікар родини почув дистанційні хрипи, зробив рентген і побачив утворення у правій легені. Хлопчика скерували відразу в Інститут раку до Києва, але батьки вирішили приїхати до ОХМАТДИТу.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

У медзакладі повідомляють, що малюка дообстежили: зробили КТ і аналіз крові на онкомаркери. Аналіз показав, що злоякісного процесу немає. Після консультації̈ з онкологом хлопчика прооперували. Лікарі зрозуміли, що пухлина не дотична до легені, а розташовується у задньому межистінні. Вона стискала трахею і правий головний бронх, зміщуючи органи межистіння – звідки у нього задишка, осиплість голосу.

«Ми спробували видалити пухлину, але це технічно було неможливо, бо величезна пухлина була припаяна до грудної стінки. Перейшли на відкриту торакотомію, тобто через розріз грудної клітки, а з іншого боку підсвічували собі все камерою. Пухлину вдалося повністю видалити», – розповідає торакальний хірург Олександр Колодій.

Читайте також: Хлопчику на Львівщині кемо велосипеда врізалося у стегно

Гістологія підтвердила: у малюка була гангліоневрома – доброякісне утворення. Такі пухлини дуже рідко трапляються. За три роки – це друга дитина з таким діагнозом у лікарні ОХМАТДИТ.

Нині у маленького пацієнта все добре, за словами лікарі, йому не треба лікування. Він поїхав додому і забув про кашель.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!