Коли епідемія коронавірусу піде на спад. Прогноз лікаря-інфекціоніста

5616 0
«Навіть ефективності понад 50% мало б вистачити для боротьби з пандемією при охопленні щепленнями достатньої кількості населення»
Фото: JESHOOTS.COM for unsplash

Фото: JESHOOTS.COM for unsplash

Пандемія коронавірусу піде на спад не раніше весни 2021 року і дуже багато буде залежати від запровадження вакцинації

Про це заявив відомий лікар-інфекціоніст, доцент кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ ім. Данила Галицького Олександр Герасун, повідомляє РБК-Україна.

Читайте також: Локдаун планують вводити уже після нового року

Зокрема, за його словами, зараз на доклінічних і ранніх клінічних дослідженнях знаходиться близько 150 вакцинальних препаратів. На третю стадію дослідження пройшли дев’ять. Всі вони є достатньо ефективними.

«Тобто, європейські, китайські, американські препарати у своїй більшості показують ефективність понад 90%. Але навіть ефективності понад 50% мало б вистачити для боротьби з пандемією при охопленні щепленнями достатньої кількості населення», – каже він.

Він переконаний, що епідемії грипу не буде. Обґрунтовує це тим, що і грип, і коронавірусна інфекція передаються однаково – повітряно-крапельним шляхом. Тож, якщо всі будуть носити маски і у нас буде карантин, то не будуть поширюватися ані Covid-19, ані будь-які інші захворювання, що передаються таким чином.

Окрім того, за словами інфекціоніста, є інформація, що вірус грипу та коронавірусу мають спільні детермінанти, і що нібито вакцина від грипу у якийсь спосіб захищатиме й від зараження коронавірусом.

Ще один фактор той, що і коронавірус, і грип розвиваються в клітинах дихальних шляхів і є ймовірність, що вони будуть конкурувати між собою за можливість репродукції у цих клітинах і будуть пригнічувати один одного.

Олександр Герасун також вважає, що локдаун – не панацея від пандемії, але він здатний стабілізувати ситуацію і зменшити навантаження на медиків.

Читайте тако: «Помаранчевий» карантин. Уряд назвав умови обмежень, які діятимуть до локдауну

«Про це свідчать і попередні результати запровадження «карантину вихідного дня»: сьогодні ми спостерігаємо зниження щоденної захворюваності. Звісно, це не зможе зупинити повністю розвиток пандемії, але дозволить її сповільнити, та зменшити навантаження на медичну систему. Звісно, це також питання економіки, але його я не беруся обговорювати», – каже він.

Нагадаємо, Україна отримає вакцину від коронавірусу у кінці першого – на початку другого кварталу 2021 року. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в Україну надійдуть близько 8 млн доз з ініціативи COVAX. До 7 грудня відбудеться  підписання відповідних документів. Також Степанов заявив, що Україна домовилася про поставки вакцини з компанією Pfizer. При цьому міністр не уточнив кількості доз, які може поставити компанія. «Розраховуємо їх отримувати починаючи з другого кварталу наступного року», – додав він.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!