Коли львів’яни зможуть отримати сертифікат вакцинації

8700 0
Записувати у сертифікат будуть усі вакцини, які використовують на території України.
фото: apostrophe.ua

фото: apostrophe.ua

У Європі оголосили про плани запровадження загальноєвропейського «Зеленого цифрового сертифіката», який дозволить вакцинованим і людям, які нещодавно перехворіли або мають негативний тест, подорожувати в межах Євросоюзу. Його збираються запровадити з 15 червня.

Читайте також: Італія запроваджує Сovid-паспорти у другій половині травня

Львів’яни імунний паспорт або сертифікат з інформацією про щеплення від коронавірусу зможуть отримувати лише після того, як будуть провакциновані двома дозами вакцини від Covid-19. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівщини, директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

«Згідно з інформацією, яка є у МОЗ, коли людина отримає другу дозу вакцини проти коронавірусу, вона може попросити у закладах охорони здоров’ֹя, де провакцинувалася, сертифікат про проведену вакцинацію. Станом на зараз, у нас рекомендовано видавати сертифікати за зразком міжнародних медико-санітарних правил. Це будуть практично такі ж, які ми видавали тим, хто отримав щеплення від жовтої лихоманки для їх перетину через кордони до тих країн, в яких є ендемічне захворювання», – каже епідеміологиня.

Читайте також: У Європейському союзі показали «Сovid-паспорт». Коли його запровадять

За її словами, другу дозу вакцини від коронавірусної інфекції мешканці Львова та Львівщини почнуть отримувати вже з наступного тижня.

Як зазначила Наталія Тімко-Іванченко, у сертифікаті, який видаватимуть вакцинованим, вказуватимуть латинською транслітерацією прізвище, ім’я, число, місяць та рік народження, а також дату, коли людина отримала вакцинацію та штамп і печатку від закладу охорони здоров’я, де відбулося щеплення.

«Документ буде жовтого кольору. При перетині кордону, на вимогу, людина зможе його показати. Кожна країна може виставляти свої преференції стосовно перетину її кордону. Наприклад, вже є інформація, що люди, які мають сертифікат, що підтверджує вакцинацію або довідку про те, що впродовж останніх 6 місяців вони перехворіли на коронавірусну хворобу, можуть відпочити у Болгарії», – каже співрозмовниця.

Сертифікат можна буде отримати в місці вакцинації.

«Тоді, коли наші мешканці отримають другу дозу вакцини від коронавірусу, можуть попросити, аби їм видали цей сертифікат міжнародного зразка, відповідно до міжнародних санітарних правил. Наразі він буде у паперовому варіанті», – додала Наталія Тімко-Іванченко.

Записувати у сертифікат будуть усі вакцини, які використовують на території України.

Читайте також: Куди українці торік виїжджали найчастіше. Список країн 

Говорити про запровадження так званих «Covid-паспортів», або «паспортів вакцинації» у світі почали ще торік, коли стало ясно, що пандемія триватиме ще довго й не дозволятиме відкрити кордони. Уніфікована інформація про щеплення та стан здоров’я могла би спростити пересування світом.

Сертифікат дозволить вакцинованим і людям, які нещодавно перехворіли або мають негативний тест, подорожувати в межах Євросоюзу. Його збираються запровадити з 15 червня, тим часом вакцинувавши 70% дорослих. Власне не паспорт, а сертифікат або посвідчення з інформацією про стан здоров’я міститиме інформацію про те, чи щеплена людина, чи має вона антитіла, який у неї результат лабораторного тесту на коронавірус. Він може бути паперовим або у вигляді додатку на смартфоні. Сертифікат надаватимуть авіакомпаніям, лабораторіям, урядам країн та працівникам паспортного контролю.

Маючи сертифікат, можна не проходити карантин, приїхавши в іншу країну чи повернувшись додому. Також він може бути перепусткою на масові зібрання – концерти, бізнес-форуми, наукові конференції. Документ не буде обов’язковим, проте авіакомпанії матимуть право вимагати його від своїх пасажирів. Формат довідки погодять на рівні всіх охочих держав – членкинь ЄС. Втім єдиний сертифікат ЄС не заважає окремим державам запровадити власні.

Нагадаємо, у пресслужбі МОЗ Tvoemisto.tv уточнили, що в Україні поки що чекають рекомендації від ВООЗ, за якою схемою і як саме будуть працювати паспорти вакцинації. Коли там погодять запровадження таких документів, тоді можна буде говорити про них і для наших громадян. Натомість ВООЗ наразі не підтримує ініціативу впровадження такого документа.

З початком вакцинації у світі заговорили про так звані Covid-паспорти. Tvoemisto.tv з'ясовувало, що це таке і як може вплинути на можливість пересуватись Європою і світом. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!