Коли потрібно звертатись до логопеда: поради фахівця

2358 0
У дошкільному віці батькам потрібно уважно слідкувати за тим, як розмовляє їхня дитина.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Мовлення – це процес спілкування опосередкований мовою. У дошкільному віці дуже активно проходить розвиток комунікативних форм та функцій мовної діяльності, удосконалюються практичні мовні навички, поповнюється словниковий запас. Саме тому, коли дитині три-чотири роки, батькам варто звернути увагу на те, як вона розмовляє. Про це йдеться в матеріалі спецпроекту «Твоє здоров’я»: Правильне мовлення дитини: коли варто звертатись до логопеда

Лікар-логопед першої категорії Медичного центру Medicover Соломія Рихлівська зазначає, що є певні стадії розвитку мовлення, які дитини повинна пройти, і під час цих стадій потрібно уважно слідкувати за тим, як розмовляє дитина, як вона вимовляє звуки та формує свої думки.

Читайте також: Що варто знати перед від'їздом в екзотичну країну: поради медика

 «Інколи діти народжуються з діагнозами, які супроводжуються розладами мовлення, такими як дитячий церебральний параліч (ДЦП), спинна м’язева атрофія (СМА) та різні генетичні захворювання, при яких ймовірна затримка психічного розвитку або розумова відсталість. Також сильний фактор має спадковість чи хірургічне втручання при анатомо-фізіологічних дефектах мовленнєвого апарату (ринолалії чи короткій вуздечці). В цих випадках заняття з логопедом потрібно починати якомога раніше. Якщо ж мовлення не розвивається з інших незрозумілих причин, то варто обстежити слух та зір», – наголошує логопед Медичного центру Medicover.

Читайте також: Як правильно обрати окуляри. Пояснення офтальмолога

За словами лікарі-логопеда, перед першими словами має пройти стадія лепету або гуління. Ця стадія є дуже важливою для розвитку артикуляції дитячого мовного апарату. Відсутність лепету у дитини – перший тривожний дзвіночок для батьків. Закінчується стадія лепету до року. Вже до двох років дитина повинна володіти двома десятками простих слів, як от: мама, тато, дати, взяти, їсти тощо.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!