Коли розпочнеться деколонізація росії та чому вибухають акумулятори. Підсумки доби

1381 0
Нині 3 січня та 314 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Ситуація на фронті: Збройні сили України та інші складові Сил оборони за 2022 рік звільнили 40% окупованих після 24 лютого територій та 28% від усіх окупованих росією територій. За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Україна продовжує стримувати ворога на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3786 км, зокрема активна лінія фронту з агресором становить 1500 км.

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов не став брати на себе відповідальність за удари по російських авіабазах, але припустив, що подібні удари будуть все глибшими. Під час інтерв'ю телеканалу ABC News Буданова спитали, чи Україна завдавала ударів по російській авіабазі, на що він сказав: «Наразі я не можу відповісти на це запитання. Тільки після закінчення війни».  Він додав, що дуже радий бачити такі атаки, і на запитання, чи буде їх більше, відповів, що так.

За даними Генштаба (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Макіївку, Площанку, Білогорівку Луганської області; Роздолівку, Соледар, Красну Гору, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Авдіївку, Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по зосередженнях ворога, а також 5 – по позиціях ЗРК. Також здійснено ураження радіолокаційної станції. 31 грудня та 1 січня на Херсонщині завдано ударів по ворогу, його втрати в районі Чулаківки – близько 500 пораненими та загиблими, а поблизу Федорівки – уточнюються.

На цю ж тему: Деколонізація та реконструкція росії: від теорії до дій. У грудні в шведському місті Гельсінгборг відбувся черговий Форум вільних народів постросії. Перші три Форуми були покликані задекларувати проблему і заявити про мету руху – власне, деколонізацію та реконструкцію росії. Цього разу учасники заходу, а це, передусім, представники корінних народів та регіонів росії, більшість з яких через свої громадянсько-політичні погляди були змушені покинути росію, обговорювали протягом трьох днів механізми досягнення цих цілей.

Юрист-міжнародник, член правління ГО «Агенція відновлення та розвитку» Тарас Бик пояснює, що необхідно для того, що відбулась деколонізація та реконструкція росії.

А також: Саміт Україна — ЄС відбудеться у Києві на початку лютого. Раніше саміти відбувалися кожного року почергово в Україні та Брюсселі, проте у 2022 році ця подія не відбулася.

Акцент дня: Як можуть змінитися вулиці Трускавецька та Пулюя і чи поїде туди транспорт. Мікрорайон вулиць Трускавецької – Івана Пулюя, що на межі Львова та Сокільників, сьогодні доволі добре обжитий. За останні кілька років там погодили будівництва сучасних житлових комплексів, паркінгу, міського архіву, офісів і навіть льодової арени. Водночас ці вулиці наразі до кінця не відремонтували, а громадський транспорт найближче курсує хіба що з Наукової чи Стрийської.

Tvoemisto.tv з’ясувало, як можуть змінитися простори цих вулиць, якою є їхня історія та що ще тут може з’явитися у недалекому майбутньому.

Ключові події:

1. Через нічну атаку рф у Києві ускладнилась ситуація зі світлом, ​​– «Укренерго». «У ніч на 2 січня росіяни знову атакували дронами енергетичну інфраструктуру. На жаль, є пошкодження. Внаслідок нічної атаки також ускладнилась ситуація з електропостачанням у Києві та центральному регіоні, у зв’язку з чим застосовуються аварійні відключення», – пояснили в компанії.

Натомість у Львові та області, як повідомляє «Львівобленерго», 2 січня скасували графіки відключення електроенергії до завершення доби. Це стало можливим завдяки потеплінню, адже зменшилось електроспоживання для опалення та обігріву;

2. На Львівщині затримали російського агента, який збирав дані для окупантів. Ним виявився мешканець Донеччини, який після початку повномасштабного вторгнення передавав інформацію представнику терористичної організації;

3. Чому вибухають акумулятори та як цього уникнути. Часто неправильне використання резервного живлення призводить до пожеж чи вибухів. Минулого тижня у Львові зафіксували два таких вибухи. Tvoemisto.tv зібрало добірку причин вибухів та порад, як цього уникнути.

Серед причин: неміцні стінки, використання автомобільного аккумулятора в побутових цілях, штучне нагрівання. Літієвий аккумулятор може вибухнути, якщо його поставити на швидку зарядку, а кислотний – від різкого перепаду температур. Коротке замикання може викликати удар по корпусу та контакт з інструментами;

4. На Львівщині гірськолижний курорт вдруге виставили на продаж за понад 184 млн грн. Йдеться про спортивно-відпочинковий комплекс «Буковиця», поблизу Борислава. Продають комплекс разом із готелем, кафе, прокатом гірськолижного спорядження.

На цю ж тему: У Львові майже за 130 млн грн виставили на продаж будинок ХІХ століття. Йдеться про будівлю площею 4 371,3 квадратних метри та територію, обладнану відеонаглядом;

5. Українська ялинка незламності потрапила у рейтинг найкращих у світі. На першому місці рейтингу опинилась ялинка Вільнюса. За нею – ялинка з Гонконгу. На третьому і четвертому місцях різдвяні дерева Стокгольму та Каракаса. А от київська ялинка розташована на п’ятому місці рейтингу. За нами йде ялинка з Нью-Йорка.

Синоптики розповіли, якою буде погода у Львові на тижні. Упродовж тижня у Львові очікується помітне потепління, проте вже 6 і 7 січня синоптики прогнозують мокрий сніг.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!