Коли у нас святкуватимуть Різдво та чи зміняться тарифи на електроенергію. Підсумки доби

1650 0
Нині 29 жовтня та 248 доба героїчного протистояння російській агресії.
Різдво у церкві Юра. Фото: Католицький Оглядач

Різдво у церкві Юра. Фото: Католицький Оглядач

Ситуація на фронті: Як розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний голові об’єднаного комітету начальників штабів США Марку Міллі, противник не має успіху, наші рубежі залишаються незмінними, а оборонна операція виконується успішно, відповідно до плану.

Британська розвідка заявила, що через недоукомплектованість і погану підготовку сили РФ переходять в оборону на більшості ділянок лінії фронту в Україні.

«За останні шість тижнів спостерігається чіткий перехід російських сухопутних військ до довгострокової, оборонної позиції на більшості ділянок лінії фронту в Україні. Це, ймовірно, пов’язано з більш реалістичною оцінкою того, що вкрай недоукомплектовані, погано підготовлені сили в Україні наразі здатні лише до оборонних операцій».

Траса «Сватове-Кремінна» практично під контролем ЗСУ, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він закликав дочекатися інформації від Генштабу і сподівається, що наступного тижня військові дозволять поділитися деякими фото і відеоматеріалами із деокупованих районів Луганщини.


За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Водяне, Кам’янка та Невельське Донецької області.

З лікарень Херсона вивозиться все обладнання та медикаменти. Лікарям, які відмовляються виїжджати, заборонено заходити на їх територію, навіть за особистими речами.

В результаті ударів підрозділів Сил оборони України, в районі Майорська знищено близько 300 окупантів, які готувались до нападу. В Червонопопівці Луганської області знищено до 20 військових рф, близько 30 окупантів отримало поранення.

На цю ж тему: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Що туди увійде. За даними Пентагону, у ньому будуть боєприпаси для систем HIMARS, високоточні артилерійські снаряди, дистанційні системи мінування, броньовані машини HMMWV та патрони для стрілецької зброї.

А також: Верховний суд заборонив оскарження повісток в судах. «Якщо людину викликали повісткою, але вона не прийшла, місцеві Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть трактувати це як ухилення від мобілізації, що тягне за собою кримінальну відповідальність».

Акцент дня: «Від лівої західної інтелігенції чув, що російська культура має врятувати світ», – Остап Сливинський. Що роблять поети під час війни, що б сталося, якби Нобелівську премію з літератури вручили трьом представникам «братніх» народів, чому російську культуру варто поставити на карантин – із Tvoemisto.tv поділився поет, перекладач та віцепрезидент Українського ПЕНу.

Цитата дня: «Ми зараз для себе мусимо заморозити російську культуру. Бо ми в стані війни, ми як організм, який поборює якийсь дуже важкий вірус – йому треба дати можливість від чогось перепочити і не задавати додаткових фізичних навантажень. Кенселінг російської культури – це певний карантин, звільнення від необхідності шукати способи взаємодії з російською культурою, це просто не на часі. Але ми переможемо і все повернеться, дим розвіється і з нього знову вирине ця вся російська культура і ми знову будемо змушені відповідати собі на ці всі складні питання».

Читайте також: У німецьких школах немає сил дивитися на стомлених українських дітей. Колишня радниця міністра освіти України Іванна Коберник пояснює, що через велику кількість завдань в українській онлайн-школі діти не встигають виконувати домашню роботу у школах за кордоном.

Ключові події:

1. Чи перейде УГКЦ на святкування Різдва за новим календарем. Пояснення владики. Зі слів у єпископа-помічника Львівської архиєпархії Володимира (Груци), суспільству потрібна підготовка до такого рішення. Крім того, йдеться не тільки про дату Різдва, але й про зміну часу тривалості Різдвяного посту.

«Що означає святкувати Різдво? Це святкувати один день чи щось більше? Різдву передує підготовка, навіть через той же різдвяний піст. Свята є для того, щоб ми ставали трохи святішими, кращими, і до цього треба відповідно готуватися весь літургійний рік», – зазначив владика Володимир.

За його словами, поки що рішень про нову дату святкування Різдва в УГКЦ немає;

2. Тарифи на електроенергію не зміняться до кінця опалювального сезону, – Уряд. Встановлені тарифи діятимуть до 31 березня 2023 року;

3. Ціни на пальне зростатимуть до 20% на рік, – НБУ. Надалі воно дорожчатиме повільніше;

4. «Львівводоканал» пояснив скандальні закупівлі труб з Ірану. У підприємстві зазначили, що проводили відкриті торги відповідно до законодавства, а переможцем стала компанія, яка запропонувала найнижчу вартість;

5. На Львівщині з’являться стаціонарні пункти обігріву. У випадку відсутності електропостачання в області планують розгорнути понад 400 таких пунктів.

Вихідні у Львові: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До залишків величних замків та фортець.  Tvoemisto.tv пропонує відвідати п’ять історичних будівель, які зазвичай не показують туристам.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!